Najväčšia astronomická udalosť leta sa blíži: Na oblohe uvidíme vzácny Modrý spln

Najväčšia astronomická udalosť leta sa blíži: Na oblohe uvidíme vzácny Modrý spln
Veronika Salayová

Už o pár dní nastane najväčšia astronomická udalosť leta. Blíži sa výnimočný Modrý spln, ktorý bude aj supermesiacom, a v tento deň bude Mesiac zároveň najbližšie k Zemi. 

O pár dní nás čaká výnimočná a veľmi vzácna udalosť − jednoznačne pôjde o najväčšiu astronomickú udalosť tohto leta, takže je sa na čo tešiť.

V noci zo stredu na štvrtok vyjde Modrý mesiac, ktorý bude zároveň aj supermesiacom. Pôjde v poradí o tretí supermesiac v tomto roku a ešte jeden superspln nás čaká v septembri. Spln nastane vo štvrtok 31. augusta o 3.36 hod.

Mesiac bude na oblohe väčší

O supersplne hovoríme vtedy, ak je Mesiac na svojej elipsovitej dráhe k našej planéte najbližšie − ide o tzv. perigeum. Vo štvrtok bude zároveň Mesiac k Zemi úplne najbližšie v rámci roka a bude vzdialený „len“ na 357 344 kilometrov. 

Z tohto dôvodu sa preto bude zdať na oblohe ešte väčší a jasnejší ako bežne, a už teraz môžeme vidieť Mesiac na oblohe žiariť viac ako počas ostatných dní.

Mesiac v splne bude teda supersplnom, ktorý bude najbližšie k Zemi. K tomuto splnu sa však pridáva aj prívlastok modrý. Prečo? Dôvod je pomerne jednoduchý.

Bude Mesiac naozaj modrý?

Vo všeobecnosti máme za rok 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci, ale približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. Z tohto dôvodu sa 13. spln v roku nazýva Modrý mesiac (z angl. Blue moon − pozn. red.). Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý.

A keďže tento Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom, ide o vskutku vzácnu a výnimočnú astro udalosť, ktorá nastáva raz za približne 10 rokov.

Ešte je nateraz otázne, či bude počas tejto noci panovať jasná obloha, no dúfajme, že podmienky na pozorovanie tejto raritnej udalosti budú priaznivé.

A na záver ešte dodáme, že NIE, Mesiac NEBUDE mať v skutočnosti MODRÚ FARBU. Ako sme vysvetlili vyššie, ide iba o pomenovanie 13. splnu v rámci jedného roka. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd