Najväčšia tragédia za posledných 14 rokov. Počet obetí stúpa

Najväčšia tragédia za posledných 14 rokov. Počet obetí stúpa
Zuzana Macháčová

Mohutné požiare v Čile si už vyžiadali životy 131 ľudí a stovky ľudí je nezvestných. Podľa úradov ide o najhoršiu tragédiu v histórii krajiny za posledné roky. Teplo a sucho podporujú šírenie plameňov.

Lesné požiare, ktoré trvajú od minulého týždňa, spustošili rozsiahle oblasti stredného a severného Čile. Oheň spálil tisíce hektárov.

Podľa odhadov bolo zničených najmenej 15 000 domov. Najväčšie straty zaznamenáva centrálny región Valparaiso vrátane mesta Vina del Mar. Sú to miesta obľúbené domácimi aj zahraničnými turistami.

V utorok úrady uviedli, že počet obetí stúpol na 131, no identifikovali len 35 tiel. Záchranné tímy nachádzajú ďalšie telá v ruinách domov a vypálených lesoch. Stovky ľudí sú nezvestné a úrady varujú, že obetí bude pribúdať.

Najväčšia tragédia

Prezident Gabriel Boric označil požiare za najhoršiu tragédiu od roku 2010, kedy zemetrasenie s magnitúdou 8,8 zabilo asi 500 ľudí. Podľa OSN ide o najsmrteľnejšie požiare v histórii Čile.

 

Pondelok a utorok bol v krajine vyhlásený štátny smútok. V pondelok manažéri viac ako 100-ročnej Národnej botanickej záhrady vo Vina del Mar oznámili, že požiar zdevastoval takmer 98 % územia. 

Ideálne podmienky pre požiare

Vedci zdôrazňujú, že k takýmto rozsiahlym požiarom výrazne prispeli vysoké teploty vzduchu. Domnievajú sa, že jedným z dôvodov, prečo sa plamene rýchlo šírili na veľké vzdialenosti, boli silné poryvy vetra.

Raul Cordero, klimatológ na univerzite v Santiagu, zdôraznil, že silný vietor je počas leta v strednom Čile bežným javom, ale teploty sú oveľa vyššie ako pred desiatkami rokov.

Teplota 31. januára dosiahla v Santiagu +37,3 °C, čo je tretia najvyššia teplota v krajine za vyše sto rokov. Podľa januárovej štúdie zverejnenej v časopise Nature za posledných pár rokov došlo v Čile k veľkému nárastu počtu lesných požiarov, pre ktoré sú ideálne podmienky vysoké teploty, sucho a silný vietor. Za posledné desaťročie zhorelo v celej krajine 1,7 milióna hektárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd