Najvyšší vrch Európy sa za dva roky zmenšil o viac ako 2 metre

Najvyšší vrch Európy sa za dva roky zmenšil o viac ako 2 metre
Zuzana Macháčová

Mont Blanc za posledné dva roky stratil viac ako dva metre na výške. Merania sa uskutočnili v polovici septembra a zúčastnilo sa ich asi 20 výskumníkov.

Najvyšší vrch Európy v súčasnosti meria 4 805,59 m n. m. Za posledné dva roky sa jeho výška znížila o 2,22 m. Výsledky najnovších meraní prezentovali odborníci z Horného Savojska, ktorí už 20 rokov vykonávajú výpočty každé dva roky.

Výška Mont Blancu sa po stáročia mení okrem iného aj v dôsledku zmien hrúbky ľadovej pokrývky, ktorá vrchol pokrýva. To sa zasa líši v závislosti od ročného obdobia, zrážok a vetra.

Stratil jednu tretinu svojho objemu

V roku 2021 bola výška  4 807,81 m, čo je takmer o meter menej v porovnaní s meraním v roku 2017. Najvyššiu výšku však zaznamenali v roku 2007, kedy to bolo 4 810,90 m.

Ako oznámili na štvrtkovej tlačovej konferencii v Chamonix, úlohou klimatológov, glaciológov a ďalších vedcov je využiť všetky informácie a predložiť všetky teórie na vysvetlenie tohto javu.

Údaje zhromaždené odborníkmi ukazujú, že alpské ľadovce, ktoré sú obzvlášť náchylné na stúpajúce teploty vzduchu v dôsledku ich relatívne nízkej nadmorskej výšky, stratili v rokoch 2000 až 2020 asi jednu tretinu svojho objemu.

Nevyčerpateľný zdroj fascinácie

Asi 20 odborníkov, vyzbrojených presnými nástrojmi a vybavených po prvý raz dronom, vystúpilo v polovici septembra na vrchol Mont Blancu. Niekoľko dní merali nadmorskú výšku a skúmali, ako klimatické zmeny ovplyvňujú alpské štíty. Výskum trval niekoľko dní.

Francúzsky biatlonista Martin Fourcade vyliezol na Mont Blanc spolu s odborníkmi. Ako milovník hôr označil Mont Blanc za nevyčerpateľný zdroj fascinácie, uvádza AFP.

Jeden člen expertného tímu, Denis Borel, vyzval, aby sme zostali pokorní a nerobili unáhlené závery z meraní, ktoré sa práve vykonali. Dodal: „Sme strážcovia životného prostredia."

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd