Najznámejšia kométa dosiahne dôležitý bod na svojej dráhe. Halleyho kométa sa blíži k aféliu. Kedy?

Najznámejšia kométa dosiahne dôležitý bod na svojej dráhe. Halleyho kométa sa blíži k aféliu. Kedy?
Zuzana Macháčová

Slávna Halleyho kométa sa blíži k aféliu. Vzdialenosť medzi nebeskými telesami bude potom takmer 5,3 miliardy kilometrov. O čo ide?

Halleyho kométa bude v aféliu, 9. decembra, teda už túto sobotu o 1:00 hod. svetového času a na Slovensku to bude o 2:00 hod. Znamená to, že bude v najvzdialenejšom možnom bode svojej obežnej dráhy od Slnka. 

Vzdialenosť medzi nebeskými telesami potom bude 35,14 AU (takmer 5,3 miliardy km). Rýchlosť kométy sa zníži na približne 0,91 km/s. 

Kométa bude v aféliu

Pozorovanie kométy v aféliu bude nemožné, dokonca ani s najpresnejšími ďalekohľadmi. Najlepší moment, kedy ju budeme môcť vidieť bude v septembri 2061, tvrdí NASA.

Potom sa ukáže pozorovateľom zo severnej pologule. Kométu naposledy videli v roku 1986. Halleyho kométa bude opäť v aféliu asi o 76 rokov, t. j. v roku 2099.

Halleyho kométa, v astronomickej nomenklatúre známa ako 1P Halley, sa často označuje ako najznámejšia kométa. Vďaka nej bol pochopený fenomén periodických komét.

Až do 18. storočia sa verilo, že všetky takéto objekty prejdú slnečnou sústavou iba raz. V roku 1705 však anglický astronóm, Edmond Halley, pomocou teórie gravitácie a pohybu planét Isaaca Newtona správne predpovedal, že kométa sa v roku 1758 vráti. Keď sa tak stalo, zariadenie bolo pomenované na jeho počesť.

Kométa známa dvomi meteorickými rojmi

Neskorší výskum umožnil identifikovať historické odkazy popisujúce kométu spred viac ako 2000 rokov. Jedno z prvých pozorovaní 1P Halley sa datuje do roku 467 pred n. l.

Objekt sa do histórie zapísal aj v roku 1066, kedy sa jeho vzhľad považoval za oznámenie smrti kráľa Harolda II v bitke pri Hastingse.

S kométou sa spája aj spisovateľ Mark Twain. Brit sa narodil v roku 1935, keď sa na oblohe objavil 1P Halley, a zomrel v roku 1910, keď sa kométa znova objavila.

Kométa je známa aj dvoma meteorickými rojmi, ktoré produkuje: Eta Aquarids v máji a Orionidy v októbri. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd