VIDEO: Napriek nebezpečenstvu chodia dovolenkári húfne obdivovať erupciu talianskej sopky

Veronika Salayová

Talianska sopka Stromboli už niekoľko dní chrlí do ovzdušia popol a pyroklastický materiál. Pohľad na prebiehajúci mohutnú erupciu láka mnohých dovolenkárov, ktorí húfne prichádzajú loďami do blízkosti miesta erupcie. Je to však bezpečné? 

Na výlet loďou sa v sobotu vybrali desiatky turistov a dovolenkárov, ktorí chceli vidieť, ako prúdy pyroklastického materiálu vybuchujú zo sopky Stromboli a stekajú do mora, pričom stúpajú stĺpy štipľavého dymu.

Erupcia talianskej sopky Stromboli trvá od stredy. Taliansky úrad civilnej ochrany zachoval najvyšší stupeň pohotovosti označený červenou farbou.

Úrady uviedli, že Stromboli je pozorne monitorovaný a pod dohľadom a dodali, že v prípade núdze zabezpečia primerané evakuačné plány. Zatiaľ nebezpečenstvo pre ľudí nehrozí.

 

Pozorovanie je bezpečné z dostatočnej vzdialenosti

Dovolenkári sa rozhodli pre pozorovanie tejto erupcie zblízka a názory sa rozchádzajú, či je to bezpečné, keďže láva stekajúca do mora reaguje so slanou vodou, pričom vzniká štipľavý a hustý dym škodlivý pre ľudské zdravie.

„Na Stromboli chodíme už veľa rokov, takže tento ostrov sa nám veľmi páči. Túto udalosť sme prežívali skôr ako zaujímavé divadlo, aj keď s patričnou opatrnosťou. Riadili sme sa pokynmi civilnej obrany,“ povedal turista Riccardo.

Tento zážitok však môže byť aj nebezpečný, ak sa loď dostane príliš blízko stretu lávy a morskej vody, a ak pozorovatelia vdýchnu tieto nebezpečné výpary. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd