NASA meria kvalitu ovzdušia zaujímavým spôsobom. Používa na to lietadlá

NASA meria kvalitu ovzdušia zaujímavým spôsobom. Používa na to lietadlá
Veronika Sádovská

NASA analyzuje zimné znečistenie ovzdušia v krajinách juhovýchodnej Ázie. Na tento účel agentúra vyslala dve výskumné lietadlá, ktoré budú kontrolovať kvalitu ovzdušia priamo v atmosfére.

Americká vesmírna agentúra NASA vykonáva štúdiu kvality ovzdušia nad ázijsko-pacifickými krajinami. Projekt dostal názov ASIA-AQ (Airborne and Satellite Investigation of Asian Air Quality).

Začiatkom februára prileteli na Filipíny dve výskumné lietadlá americkej vesmírnej agentúry vybavené množstvom prístrojov na meranie hustoty látok znečisťujúcich ovzdušie v reálnom čase. Tento týždeň sa výskumná misia presunula do inej krajiny – Južnej Kórey.

 

Dva mesiace výskumu

Ako informoval Korea Herald, dátum štúdie sa zhodoval s obdobím zvýšených hladín znečisťujúcich látok v ovzduší. Výsledky z jari 2016, keď sa v Kórei uskutočnilo prvé vydanie ASIA-AQ, boli výrazne nižšie ako dnes pozorované hodnoty. Vedci dúfajú, že analýza im umožní lepšie pochopiť, aké faktory ovplyvňujú zimný pokles kvality ovzdušia.

Výskum v Južnej Kórei potrvá dva týždne. Počas tejto doby budú vozidlá NASA podporované štyrmi výskumnými lietadlami z Kórey. Analýzy sa budú vykonávať nielen zo vzduchu, ale aj z pozemných staníc. Vedci plánujú súčasne monitorovať koncentrácie znečisťujúcich látok a modelovať kvalitu ovzdušia.

Po dokončení analýzy v Kórei sa lietadlá presunú do Malajzie a potom do Thajska. Po ceste sú však plánované ďalšie výskumné misie do iných krajín v tomto regióne.

 

Cieľom je zlepšiť vzduch, ktorý dýchame

Podľa webovej stránky Taipei Times lietadlá NASA pred niekoľkými dňami preleteli nad stredným a južným Taiwanom. Cieľom misie bolo analyzovať vplyv terénu a atmosférickej cirkulácie na distribúciu znečisťujúcich látok. Za štyri hodiny boli zozbierané dáta, na základe ktorých sa vygeneruje trojrozmerná mapa kvality ovzdušia v regióne.

Miestne médiá označili projekt za pokrok v národnom výskume znečistenia ovzdušia. Analýza zozbieraných údajov umožní orgánom krajiny zlepšiť stratégiu znižovania znečistenia ovzdušia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd