NASA varuje, že problematická slnečná škvrna môže explodovať smerom k Zemi

NASA varuje, že problematická slnečná škvrna môže explodovať smerom k Zemi
Veronika Salayová

NASA informovala, že na Slnku vznikla škvrna, ktorá extrémne rýchlo narástla a je otočená smerom k Zemi. Ak by došlo k erupcii, môže to spôsobiť veľmi silné geomagnetické búrky na našej planéte. 

Minulý týždeň došlo k dvom samostatným slnečným erupciám, ktoré spôsobili rádiový výpadok na Zemi. 

Teraz NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) varuje pred problematickou slnečnou škvrnou, ktorá exponenciálne narástla a dosiahla až 10-násobok šírky Zeme, a to len za dva dni.

Je možné ju vidieť voľným okom

Podľa Space Weather táto škvrna, ktorá nesie označenie AR3354, ešte predvčerom neexistoval a dnes je už 10-krát väčšia ako Zem. 

Slnečná škvrna sa objavila 27. júna, prerazila povrch Slnka a potom počas nasledujúcich 48 hodín extrémne narástla. Je taká veľká, že je ju dokonca možné vidieť aj voľným okom.

Ak máte doma okuliare na zatmenie Slnka, tak si ich nasaďte a škvrnu AR3354 je možné vidieť bez akéhokoľvek zväčšenia.

Škvrna je otočená smerom k Zemi

Táto slnečná škvrna je plná nestabilnej energie, ktorá môže explodovať a spustiť možné slnečné búrky smerom k Zemi. 

Prebiehajúce rýchle zmeny v štruktúre slnečných škvŕn by mohli destabilizovať jej magnetické pole, čo by mohlo viesť k veľkej explózii a výronu koronálnej hmoty. 

Tieto slnečné erupcie budú geoefektívne, pretože slnečná škvrna je priamo otočená k Zemi. Ak by teda k výbuchu došlo, o pár hodín až dní, v závislosti od rýchlosti slnečného vetra, budeme môcť očakávať geomagnetické búrky, ktoré by mohli byť aj veľmi silné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd