NASA: Vo vesmíre môže byť až 300 miliónov obývateľných planét

Veronika Salayová

Naša galaxia je plná potenciálne obývateľných planét. NASA prišla s vyhlásením, že takýchto planét podobných našej Zemi je až 300 miliónov a môže ich byť aj viac.

Keplerov vesmírny ďalekohľad americkej vesmírnej agentúry NASA strávil deväť rokov na misii zameranej na lov planét a úspešne identifikoval tisíce exoplanét v našej galaxii, ktoré by mohli byť teoreticky podobné našej Zemi, čiže potenciálne obývateľné. 

Podľa výskumu v The Astronomical Journal existuje v našej galaxii zhruba 300 miliónov potenciálne obývateľných svetov, čo znamená skalné planéty schopné podporovať tekutú vodu na ich povrchu. Toto číslo je iba hrubým odhadom a podľa NASA ich môže byť oveľa viac. 

Ako sa odborníci dopracovali k tomuto približnému číslu? V našej galaxii sa nachádza 100 až 400 miliárd hviezd. Každá hviezda na oblohe pravdepodobne hostí najmenej jednu planétu, čo znamená, že sú tu pravdepodobne bilióny planét. Pre zúženie takétoho enormného čísla sa vedci v tejto štúdii zamerali na niekoľko základných požiadaviek.

Vedci hľadali hviezdy podobné nášmu Slnku podľa veku a teploty. Hľadali tiež exoplanéty s podobným polomerom ako Zem a vybrali tie, ktoré by mohli byť kamenné.
Zohľadnili tiež vzdialenosť každej planéty od materskej hviezdy. Obyvateľná planéta nemôže byť od svojho slnka ani príliš blízko, ani ďaleko, ale musí byť „tak akurát“. 
 
Predchádzajúce odhady počtu obývateľných planét neodrážali to, ako môžu byť teploty a energia hviezdy absorbované jej planétami, uvádza sa vo vydaní NASA. Vedci však tentokrát dokázali do svojej analýzy zahrnúť aj teplotu, čo je veľkým krokom vpred vo výskume. 
 
NASA uviedla, že bude pokračovať v zdokonaľovaní odhadov v budúcom výskume. V súčasnosti je misia NASA TESS najnovším lovcom planét, ktorý vyhľadáva exoplanéty.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd