NASA vypustí satelity, ktoré budú sledovať búrky. Pomôžu lepšie porozumieť tropickým cyklónom

Veronika Sádovská

TROPICS je konštelácia satelitov CubeSats, ktorá pomôže vedcom lepšie pochopiť tropické búrky a hurikány po celom svete. Prvý štart je naplánovaný už na nedeľu.

NASA a Rocket Lab sa pripravujú na nedeľu 30. apríla, aby vypustili na obežnú dráhu dva CubeSats satelity sledujúce búrky. 

Misia agentúry TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) má dvojhodinové štartovacie okno z Launch Complex 1 Pad Bna Novom Zélande.

Na Novom Zélande tak budú rakety vypustené 1. mája o 13:00.

Častejšie a presnejšie dáta

TROPICS je zoskupenie štyroch identických satelitov CubeSat navrhnutých na pozorovanie tropických cyklónov z nízkej obežnej dráhy Zeme. Tieto pozorovania budú vykonávať častejšie ako súčasné satelity na sledovanie počasia.

Tento projekt má potenciál poskytnúť približne hodinové pozorovania zrážok, teploty a vlhkosti búrky v porovnaní s približne každých šesť hodín so súčasnými satelitmi.

Častejšie zhromažďovanie údajov môže vedcom pomôcť zlepšiť modely predpovede počasia.

TROPICS bude študovať tropické cyklóny ako súčasť programu NASA Earth System Science Pathfinder Program a mala by zvýšiť pochopenie procesov, ktoré spôsobujú rýchle zmeny v štruktúre a integrite búrky.

Štart môžete sledovať naživo

Rocket Lab bude poskytovať živé vysielanie približne 20 minút pred štartom a to o 14:40 nášho času. Sledovať ho môžete na televízii aj aplikácii NASA alebo RocketLab. 

Druhý štart z Rocket Lab s dvoma ďalšími CubeSatmi je naplánovaný na utorok 16. mája, pričom presné časy štartu závisia od dátumu a času prvého štartu.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd