NASA vypustila raketu do stredu polárnej žiary. Vyžadovalo si to veľkú presnosť

NASA vypustila raketu do stredu polárnej žiary. Vyžadovalo si to veľkú presnosť
Veronika Sádovská

NASA vypustila raketu smerom k polárnej žiare v stredu večer. Niesla meracie prístroje, ktoré pomôžu vedcom vytvárať presnejšie predpovede diania v atmosfére. Začatie misie si však vyžadovalo veľkú presnosť.

V stredu večer, keď bola na oblohe nad Aljaškou viditeľná polárna žiara, NASA odpálila raketu z testovacej lokality Poker Flat. Okamih vzletu nebol zvolený náhodou - vozidlo malo sadu meracích prístrojov zbierajúcich údaje o jave, bez ktorých by polárne žiary neexistovali.

Vysoká slnečná aktivita prispela v posledných dňoch k vytvoreniu krásnej podívanej aj na severe Poľska.

zdroj: NASA
zdroj: NASA

Netradičná misia si vyžadovala presný štart

Účelom misie s názvom Dissipation je preskúmať, ako nabité častice slnečného vetra rozptyľujú energiu vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. Zohrávajú dôležitú úlohu pri formovaní vesmírneho počasia.

Jeho predpovedanie je dôležité pre satelitných operátorov, navigačné systémy a energetické siete. Nadmerná aktivita častíc slnečného vetra môže narušiť ich fungovanie.

Mehdi Benna z Robert H. Goddard Space Flight Center, vedúci projektu Dissipation, povedal, že štart rakety bol vzrušujúci, ale nervy drásajúci zážitok.

„Odpočítavanie muselo byť presne naplánované, aby dosiahol vrchol aktivity polárnej žiary, ktorý trval menej ako pol hodiny," vysvetlil. „Keď sme čakali na uzavretie kontrolného zoznamu, posledné štyri minúty pred odletom sa nám zdali ako hodiny."

Začínajú analyzovať údaje

Počiatočné údaje ukázali, že palubné vedecké prístroje fungovali podľa plánu. Vedecký tím misie Dissipation teraz spracuje a analyzuje zozbierané údaje.

„Tieto údaje nás zrejme všetkých zamestnajú na niekoľko nasledujúcich rokov. Túto konkrétnu polárnu udalosť budeme analyzovať pomocou analytického a numerického modelovania," povedal Benna.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd