Naša Zem sa vychyľuje do jednej strany. Prečo? Odôvodnenie vedcov vás prekvapí

Veronika Salayová

To, že naša Zem sa vychyľuje, je pomerne známy fakt. Vedci však zistili, že z akých objektívnych príčin sa môže výraznejšie meniť sklon našej planéty. Dôvod je pomerne prekvapivý...

Vedci sa zamerali na výskum príčin, ktoré by mohli viesť k zmenám sklonu zemskej osi. Výsledky tohto výskumu boli koncom minulého týždňa publikované v odbornom časopise Geophysical Research Letters.

Odôvodnenie vedcov je vcelku prekvapivé − podľa nich k vychyľovaniu zemskej osi dochádza kvôli nadmernému čerpaniu podzemnej vody

Posuny vodných hmôt na našej planéte totiž môžu spôsobiť merateľné zmeny sklonu zemskej osi.

Ako rýchlo sa zemská os vychyľuje?

Vedci si donedávna mysleli, že za to môže najmä topenie ľadovcov, no juhokórejskí vedci zistili, že veľký vplyv na vychyľovanie zemskej osi má práve čerpanie podzemných vôd, ktoré sa z hlbín dostávajú na zemský povrch.

Vedci zistili, že medzi rokmi 1993 a 2010 sa z hlbín Zeme odčerpalo viac ako 2 bilióny ton podzemnej vody. Toto čerpanie podzemnej vody presunulo do oceánov dostatok hmoty, čím sa celosvetovo zvýšila hladina morí o 6,24 milimetra.

Zahrnutím týchto faktov do svojho modelu autori štúdie vypočítali, že čerpanie podzemnej vody malo veľmi podstatný vplyv na os rotácie Zeme. 

Trend odčerpávania podzemnej vody však naďalej pokračuje, a preto sa podľa vedcov bude naša planéta naďalej vychyľovať. 

Na severnom póle už niekoľko rokov dochádza k posunu rotácie zemskej osi, a to v priemere o 4,36 cm za rok zhruba v smere k ruským ostrovom Nová Zem. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd