Nasledujúce dni budú poriadne upršané. Spadnúť môže celkovo až 100 mm zrážok. Kde bude pršať najviac?

Nasledujúce dni budú poriadne upršané. Spadnúť môže celkovo až 100 mm zrážok. Kde bude pršať najviac?
Dominik Cenkner

Jedna z májových pranostík hovorí: „Májový dážď padá - zlato padá.“ Nasledujúce hodiny a dni tak určite potešia všetkých poľnohospodárov či záhradkárov. Zrážok bude viac než dosť.

Počasie u nás dnes postupne začína ovplyvňovať frontálny systém. Ten do našej oblasti postupuje od juhu a spojený je s tlakovou nížou nad Jadranom. 

Kým na východe Slovenska zrána a dopoludnia prevládala jasná, alebo len málooblačná obloha, od západu oblakov postupne pribúda. A spolu s nimi aj zrážky, ktoré budú v nasledujúcich hodinách miestami aj poriadne výdatné. 

Už v priebehu nedele môžu úhrny zrážok v južných okresoch presiahnuť hodnotu 25 mm. Zrážky pritom neutíchnu ani v nasledujúcich dňoch. 

Čakajú nás upršané dni

V pondelok 15. mája bude počasie ovplyvňovať okludujúci frontálny systém, ktorý bude spojený s plytkou tlakovou nížou. Jej stred sa bude presúvať z Talianska nad Poľsko.

Prevládať preto bude oblačná až zamračená obloha. Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky, dážď a ojedinele aj búrky. Počítať treba aj s výdatnejšími zrážkami. Všetko pri teplotách od +13 °C do +20 °C. 

Ako ukazuje nasledujúca zrážková mapa, od nedele 14. mája 14:00 h do pondelka 15. mája 14. hodiny môže na západe a juhu stredného a východného Slovenska spadnúť od 30 do 40 mm zrážok. 

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

V utorok od juhu až juhovýchodu postúpi do našej oblasti teplý front frontálneho systému, spojeného s tlakovou nížou nad Talianskom a Jadranským morom. 

Naďalej preto bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach s dažďom, prehánkami a opäť ojedinele aj búrkami. Teploty vystúpia od +17 do +24 °C.

Výdatnejšie zrážky sa očakávajú na juhu západného Slovenska, kde môže spadnúť aj cez 20 mm zrážok. 

zdroj: meteologix.com
zdroj: meteologix.com

Situácia sa nezmení ani počas stredy. Zrážky naberú ešte viac na sile a v priebehu dňa by mohlo spadnúť aj 50 mm, a to v okolí Košíc. 

Celkovo sa tak v priebehu štyroch dní očakávajú celkové úhrny zrážok na úrovni okolo 100 mm. Keď si to porovnáme s rokom 2022, tak za celý máj sa úhrny zrážok pohybovali okolo 50 mm.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Zrážky začnú ustávať od štvrtka

Intenzívnejšie zrážky doznejú približne počas štvrtkového dopoludnia a obeda. S dažďom však treba počítať aj naďalej. 

Dáždniky sa vám zídu aj v priebehu tretej májovej dekády. Slnečnejšie počasie bez zrážok je zatiaľ v nedohľadne, a to určite teší všetkých poľnohospodárov či pestovateľov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd