Nasledujúce dni sa môžu vyskytnúť povodne

Ľubomír Franko

Nepriaznivá situácia sa črtá počas nasledujúcich dní. Už zajtra by nad naše územie mal doraziť výraznejší studený front. Ten sa nad slovensko-českým pohraničím zažne vlniť a jeho postup sa výrazne spomalí.

Na naše územie prinesie dážď, ktorý bude najmä na strednom a východnom Slovensku aj výdatný. Rozpoloženie zrážok je zatiaľ otázne, no s určitosťou vieme povedať, že pôjde o veľmi vysoké úhrny. Pršať by malo už počas zajtrajšieho dňa vo večerných hodinách, na severozápade Slovenska. Front bude pomaly postupovať ďalej na východ a počas jeho prechodu budú zrážky prúdiť od juhozápadu. Najviac zrážok tak spadne v kopcovitých terénoch, tj. na strednom a severe/severovýchode východného Slovenska. 

Počas nasledujúcich dní bude výdatne pršať. Počas stredy, štvrtku a piatku by malo napršať od 20 do 60 milimetrov zrážok, pričom najviac naprší na návetriach. Miestami však budú úhrny ešte vyššie a to až do 80 milimetrov. Model GFS dokonca kalkuluje až so 100 milimetrami, ktoré by mali spadnúť v oblasti Kysúc a Hornej Oravy (kde leží aj nižšie spomenutá Oravská Lesná).

Situácia tak bude vážna a s určitosťou sa odzrkadlí aj na vzostupe vodných tokov. Najrýchlejší vzostup sa očakáva na severe Slovenska, kde je momentálne pôda premočená. Prebytok kumulovaných denných atmosferický zrážok za rok 2017 v Oravskej Lesnej je momentálne až 65 milimetrov. Toky budú stúpať aj na východe, no nie tak výrazne. Napríklad v Kamenici nad Cirochou je deficit 5 mm a v Poprade deficit až 15 mm. Sever Slovenska tak má "náskok" až 70 milimetrov. S veľkou pravdepodobnosťou nás tak apríl "prekvapí" ešte aj s povodňami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd