Našli ste si žltý prach na oknách či autách? Pochádza odtiaľto

Našli ste si žltý prach na oknách či autách? Pochádza odtiaľto
Veronika Sádovská

Žltý prach začal pokrývať povrchy okien, kapoty áut či po dažďoch sa usádza na okrajoch chodníkov. Odkiaľ to pochádza?

Tento jav má celkom prozaickú príčinu a napriek tomu, že nám trochu znepríjemňuje život, je pre nás väčšinou neškodný.

Koncom jari sa ako každý rok objavuje žltý prach na kapotách áut, oknách a mnohých iných povrchoch. Pôvod týchto častíc často vyvoláva pochybnosti – niektorí tvrdia, že je za ne zodpovedné znečistenie ovzdušia.

Kde je pravda?

Žltý prach je výsledkom opelenia ihličnanov, najmä borovice lesnej (Pinus sylvestris). Stromy produkujú obrovské množstvo peľu, ktorý sa dostáva zo vzduchu na povrchy okolo nás.

Spolu s dažďom môže tento peľ spadnúť na zem a je pre nás ľahšie takto viditeľný. Obdobie opeľovania zvyčajne začína začiatkom mája a trvá do polovice júna.

Borovica sama o sebe zriedkavo vykazuje alergénny účinok. Častice však môžu mechanicky dráždiť oči a sliznicu nosa, čo môže potrápiť najmä alergikov.

Peľ možno aj vidieť

Zaujímavosťou je, že v niektorých ročných obdobiach je borovicového peľu toľko, že ho možno vidieť na satelitných snímkach.

Ako informovala NASA na sociálnych sieťach, v roku 2018 spôsobila vznik veľkolepých obrazcov na hladine Baltského mora pri pobreží Gdanského zálivu. Fotografie nájdete v galérii pod článkom.

Borovica lesná - obľúbený druh aj u nás

Borovicu nájdeme aj na našom území, prevažne v stredných a vyšších polohách. Obľúbený je tento strom aj u našich severných susedov.

Vďaka nízkym nárokom na životné prostredie sa tomuto stromu veľmi dobre darí na suchých piesočnatých pôdach aj na ťažkej, bažinatej pôde.

Dorásť môže do výšky aj 30 metrov. Jej kôra je v mladosti hladká žltohnedá a neskôr začína odspodu hrubnúť, praskať a odlupovať sa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd