Nastáva veľká chvíľa. Dnes je k nám vzácna zelená kométa najbližšie

Veronika Salayová

Dnes je ten deň, kedy bude vzácna zelené kométa najbližšie k našej Zemi. Ako ju pozorovať a kedy presne nastane okamih najbližšieho priblíženia? 

Dnes sa nad našimi hlavami bude odohrávať úžasné nebeské divadlo. Vzácna kométa, ktorá nesie označenie C/2022 E3 (ZTF), sa o pár hodín priblíži na najmenšiu vzdialenosť k Zemi.

Táto kométa je vzácna nielen pre svoju zaujímavú a žiarivú zelenú farbu, ale aj preto, lebo jej obežná dráha trvá až 50 000 rokov. Znamená to, že naposledy okolo našej planéty prelietala v čase, keď na Zemi žili neandertálci. Aj preto si vyslúžila prezývku „neadertálska kométa“. O ďalších 50 000 rokov však už táto kométa okolo Zeme nepreletí.

Kométa v polovici januára prelietala okolo Slnka a mierila k nám. Od vtedy ju bolo možné pozorovať malým ďalekohľadom, keďže kométa bola v polovici januára ešte príliš slabo viditeľná na nočnej oblohe. 

Okolo 20. januára sa podmienky pre jej pozorovanie začali zlepšovať, keďže kométa sa stále viac a viac približovala. Ku koncu mesiaca ju bolo dokonca možné vidieť aj voľným okom, avšak iba na miestach, kde nebol svetelný smog. Ten totiž pozorovanie kométy výrazne narúšal.

Rovnako aj Mesiac svojím stále silnejším jasom mierne sťažoval podmienky pre pozorovanie a o často zamračenej oblohe nehovoriac. Mnohí tak kométu na vlastné oči nevideli. Pravdou je, že ak ju aj tí šťastnejší videli na vlastné oči bez ďalekohľadu, kométa pôsobila skôr ako malý hmlistý obláčik. 

Ako a kedy ju pozorovať?

Dnes sa k nám kométa priblíži na najmenšiu vzdialenosť − bude od nás vzdialená približne 42 miliónov km. Treba ju hľadať na severnej bezoblačnej oblohe s vylúčením svetelného smogu, teda ideálne na horách.

Jej pozorovanie však bude pomerne náročné vzhľadom na to, že kométa má slabšiu jasnosť. Ak ju chcete uvidieť, lepšie je pozorovať ju malým ďalekohľadom s veľkým zorným poľom.

Zdroj: szaa.org
Zdroj: szaa.org

Ak však bude u vás panovať zamračené počasie alebo výrazný svetelný smog, pozorovanie kométy si môžete vychutnať aj z pohodlia domova, pretože ju bude možné pozorovať aj online TU.

A kedy presne nastáva veľká chvíľa? Kométa sa dnes najviac k nám priblíži dnes o 19.11 hod. Následne sa bude kométa od nás stále viac a viac vzďaľovať a už ju nikdy viac v našich životoch na oblohe neuvidíme. 

 Ak ju budete pozorovať, budeme radi, ak nám pošlete FOTO do správy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd