Nastupujú silné mrazy. Teplota pôjde hlboko pod -10°C

Ľubomír Franko
Po výdatnom snežení nás čakajú tuhé mrazy. Na severe klesne teplota až k -20°C

V uplynulých dňoch sa Perinbaba činila. Mnohé časti Slovenska sa dočkali prvého výraznejšieho sneženia. Na Orave a Kysuciach si užívajú až 30 centimetrovú snehovú nádielku a zima sa odísť nechystá. 

Počasie začne ovplyvňovať tlaková výš

Už počas soboty začne na naše územie vplývať mohutná tlaková výš nachádzajúca sa v západnej časti Európy. V nedeľu tlaková výš ešte zmohutnie a bude siahať od severnej Škandinávie, po Britské ostrovy a na juhozápad až k Čiernemu moru. Tlaková výš tak vytvorí takzvaný ,,omega block", čiže tvar pripomínajúci grécky symbol Omega. Tento tvar bude blokovať prílev teplého vzduchu od západu a naopak bude k nám prúdiť studený vzduch od severu. Prinesie taktiež stabilnejšie, slnečné počasie. 

Bude veľmi chladno, v horských kotlinách až do -20°C

Počas týždňa bude tlak naďalej stúpať a v utorok sa dostaneme na zadnú stranu tlakovej výše. Práve v tejto oblasti tlakovej výše je vietor najslabší a vo veľkej miere sa tak bude prejavovať radiačné ochladzovanie. To bude najsilnejšie v oblastiach so snehovou pokrývkou. Od nedele tak bude prevládať na našom území slnečné počasie, no s veľmi nízkymi teplotami. Na zbytku územia bez snehovej pokrývky sa očakávajú holomrazy, s teplotami okolo -10°C. Na severe sa budú maximá pohybovať len okolo -5°C. Chladno však bude na celom území a maximálne denné teploty prekročia hranicu 0°C len v najteplejších oblastiach na juhozápadnom Slovensku. Ranné teploty však budú výrazne nižšie. Minimá budú klesať až k -15°C, no v horských dolinách a kotlinách na severe sa môžu priblížiť až k -20°C.

Nasledujúci týždeň tak prinesie poriadne mrazivé počasie. Oblasti so snehom sa tak môžu tešiť na zimný týždeň. Sneh sa tak skoro totiž neroztopí. Využite preto nasledujúce dni napríklad na lyžovačku. Oteplenie by malo doraziť počas nasledujúceho víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd