Našu oblasť čaká NEPRIAZNIVÉ POČASIE. Mieria k nám víchrice. Pozrite si, čo čaká Slovensko

Peter Minárik

Našu oblasť začalo sužovať veľmi nepriaznivé počasie. V nadchádzajúcich dňoch totiž budeme pod vplyvom jednotlivých tlakových níží, ktoré prinesú upršané, teplé a veľmi veterné počasie. Čakajú nás nielen vysoké teploty, ale hrozí silný vietor a dokonca aj pomerne výrazné búrky. Situácia totiž bude v skutku zaujímavá.

Chladné a zimné počasie, ktoré sme zažívali v našej oblasti pomaly ustupuje. S príchodom meteorologickej jari prišlo ochladenie, ktoré do severných oblastí Slovenska po veľmi teplom závere februára prinieslo dokonca aj snehové zrážky.

V uplynulých dňoch sa síce ochladilo, ale ochladenie neprinieslo niečo, čo nie je bežné. Začiatkom marca sa priemerná teplota na Slovensku pohybuje od +3 do +10 °C a v noci mrzne, čo sa aj v uplynulých dňoch dialo.

Teraz však počasie chystá výraznú zmenu a rozhodne nemôžeme hovoriť o bežnom počasí. V nadchádzajúcich hodinách totiž zasiahnu našu oblasť dve víchrice, ktoré potrápia aj Slovensko a prinesú mimoriadne nestabilné počasie. Teploty budú lietať prudko nahor a potom zasa prudko nadol. Takéto teplotné výkyvy prinesú aj búrky a Slovensko taktiež čaká mimoriadne silný vietor.

Cornelis už úraduje

Zatiaľ čo v uplynulých dňoch ovplyvňovala počasie v Európe rozsiahla tlaková výš, tak teraz prevezmú štafetu jednotlivé tlakové níže, ktoré budú pomerne hlboké a postupovať budú priamo cez strednú Európu. Už v týchto chvíľach ovplyvňuje počasie v našej oblasti tlaková níž s menom Cornelis.

Tá sa nachádza nad Pobaltím a okolo nej zateká do strednej Európy chladný vzduch. Cez Nemecko a Poľsko postupuje výrazné teplotné rozhranie, ktoré oddeľuje jar od zimy. Na severe Poľska, či Nemecka aj v nižších polohách sneží, pričom sneženie už spôsobuje problémy. V severných oblastiach tak panuje zima a juh zažíva presný opak. Je tu veľmi teplo a vyskytujú sa výrazné dažďové zrážky, ktoré v nadchádzajúcich hodinách môžu do Šumavy priniesť výrazné problémy. Spadnúť by tu mohlo niekoľko desiatok mm zrážok a v kombinácii s topiacim sa snehom by mali vodné toky prudko stúpať. Hydrológovia varujú, že hladiny riek môžu dosiahnuť aj 3. povodňový stupeň.

Vo štvrtok udrie víchrica Diethelm a prinesie prudké oteplenie

Cez Nemecko a Poľsko sa vo štvrtok bude presúvať ďalšia tlaková níž s menom Diethelm, ktorá bude ešte nebezpečnejšia. Prinesie totiž do mnohých štátov veľmi veterné počasie. Nárazový vietor bude dosahovať rýchlosť 60 až 80 km/h, na horách až cez 100 km/h. Silný vietor čaká vo štvrtok a v piatok aj Slovensko.

Spolu so silným vetrom čakajú našu oblasť pomerne výrazné zrážky, ktoré by mali byť na našom území kvapalné a to aj na horách. Pršať by vo štvrtok malo predovšetkým na severozápadnom a strednom Slovensku, kde môže napršať aj okolo 20 mm zrážok.

Vďaka prechodu tlakovej níže k nám začne prúdiť mimoriadne teplý, morský vzduch, ktorý vyženie teploty poriadne vysoko. Na našom území by teploty vo štvrtok mali stúpať na +10 až +15 °C, pričom v najteplejších lokalitách môže byť ojedinele aj nad +15 °C.

Slovensko zasiahnu búrky a vysoké teploty

Ešte nebezpečnejšie a zaujímavejšie počasie sa v našej oblasti očakáva v piatok a v sobotu. V piatok bude cez našu oblasť postupovať ďalšia tlaková níž. Tá bude zaujímavá tým, že po jej okraji k nám najskôr zosilnie veľmi teplé prúdenie, ktoré v piatok počas dňa prinesie mimoriadne vysoké teploty. Maximálne teploty sa na Slovensku budú pohybovať od +12 do +18 °C. Počasie tak bude jarné a teploty nebudú mať ďaleko od hranice +20 °C. Potom však príde k zaujímavému zvratu, ktorý prinesie na naše územie turbulentné počasie.

V piatok popoludní, kedy vyvrcholí príliv teplého vzduchu začne pomerne rýchlo od severu nad strednú Európu prúdiť mimoriadne chladná, pôvodom arktická vzduchová hmota, ktorá sobotňajšie teploty zrazí prudko nadol. Zatiaľ čo v piatok budú teploty na našom území na severe ešte okolo +11 °C, tak v sobotu môže na severe mrznúť a to dokonca aj počas dňa!

V sobotu sa tak oproti piatku ochladí aj o viac ako 10 °C, čo je veľmi prudká zmena. Podobný pokles čaká aj južné časti Slovenska, kde bude v piatok ešte +18 °C, no v sobotu ledva +10 °C. Takáto prudká zmena teplôt však prinesie aj ďalší jav a tým sú búrky.

Arktická vzduchová hmota sa totiž bude miešať s teplou a na strednou Európou by sa v piatok podvečer a večer mali tvoriť pomerne časté búrky, ktoré budú podporované aj dobrou dynamikou, čo by mohlo priniesť nebezpečné sprievodné javy.

Pred nami je tak divoké počasie. V piatok bude na Slovensku ešte jar s teplotami do +18 °C, no večer prídu búrky a v sobotu nás čaká už aj celodenný mráz. Aby toho nebolo málo, tak numerické modely avizujú, že v sobotu zasiahne Slovensko ďalšia víchrica.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd