NÁVRAT ZIMY: Milovníci zimy, pozor! Zdá sa, že na obzore je posledná šanca na PRAVÚ ZIMU

NÁVRAT ZIMY: Milovníci zimy, pozor! Zdá sa, že na obzore je posledná šanca na PRAVÚ ZIMU
Peter Minárik

Mrazivé, zasnežené počasie sme tu mali naposledy počas januára. Odvtedy zažívame nezvykle teplé počasie, ktoré vygradovalo uplynulým víkendom, kedy sme zažili jeden z najteplejších zimných dní. Na obzore však máme poslednú nádej na pravé zimné počasie.

Zima sa blíži ku svojmu koncu a vývoj do konca zimy je už pomerne jasný. Meteorologická zima tradične končí posledným februárovým dňom, ktorý príde už o takmer dva týždne. Aktuálne predpovede počasia do konca februára naznačujú, že by malo aj naďalej pokračovať veľmi teplé počasie. Ak príde zmena, tak by k nej malo prísť najskôr na konci februára a presne to vývoj v atmosfére naznačuje.

Na otázku, či nás ešte čakajú mrazivé dni, zatiaľ nie je jasná odpoveď, no v súčasnosti sa objavuje nádej spojená s fenoménom, ktorým je náhle stratosférické oteplenie. Toto oteplenie začína práve v týchto chvíľach.

Oteplenie prinesie do Európy ochladenie

K tzv. stratosferickému otepľovaniu začalo dochádzať v uplynulých dňoch a odohráva sa tisíce kilometrov od nás a desiatky kilometrov nad zemským povrchom v stratosfére okolo severného pólu. Tu dochádza k oslabeniu prevládajúceho západného prídenia a k lokálnemu, no výraznému otepleniu stratosféry.

v stratosfére sa začína otepľovať
v stratosfére sa začína otepľovať, zdroj: stratobserve.com

Tento jav má rôzne intenzity a počas zimy sa môže objaviť viackrát. Z histórie vieme, že niekoľko týždňov po jeho výskyte sa zvyšuje pravdepodobnosť príchodu mrazivého arktického vzduchu zo severu do Európy.

 

Už v januári sme boli svedkami podobného, no o čosi slabšieho stratosferického oteplenia, ktoré prinieslo do našej oblasti vpád arktického vzduchu.

Chladný začiatok marca

Aktuálne, pri tomto výraznejšom stratosférickom oteplení, nie je ešte možné predpovedať konkrétne dôsledky. Zatiaľ je isté, že v nasledujúcom týždni nás čaká nadpriemerné teplé počasie. Šanca na vpád arktického vzduchu je na konci februára a na začiatku marca.

Aktuálne predpovede do 18. februára potvrdzujú nadpriemerne teplé počasie. Priemerné teploty budú o 5 až 10 °C vyššie ako je bežné. Následne by malo dôjsť k ochladeniu a priemerná teplota už bude len o 1-3 °C vyššia. Stále nás však čaká nadpriemerne teplé počasie.

 

Aj strednodobé predpovede naznačujú, že šanca na podpriemerné teploty začína niekde okolo 28. februára. Zima sa tak nateraz odsúva a keďže obdobie meteorologickej zimy už pomaly končí, tak vpád chladného vzduchu na prelome februára a marca môže priniesť posledný záchvev zimy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd