Nebezpečná choroba potvrdená na Slovensku. Pacientka leží vo vážnom stave

Nebezpečná choroba potvrdená na Slovensku. Pacientka leží vo vážnom stave
Zuzana Macháčová

Na Slovensku sa potvrdila nezvyčajná choroba, ktorá si u susedov v Poľsku vyžiadala 7 obetí. Pacientka leží vo veľmi vážnom stave v nemocnici.

Podľa slovenských médií sa na našom území vyskytla nebezpečná choroba. Ide o tzv. legionársku chorobu v meste Bratislava, ktorá si u susedov v Poľsku vyžiadala 7 úmrtí a hospitalizovaných bolo najmenej 113 ľudí.

Žena s chorobou bojuje o život

V Univerzitnej nemocnici v Bratislave bojuje 47-ročná žena s legionárskou chorobou a je vo vážnom stave na ARO. Žena si baktériu zrejme priniesla zo zahraničia. Choroba sa neprenáša z človeka na človeka.

Pacientka leží vo veľmi važnom stave. Je napojená na umelú pľúcnu ventiláciu už 52 dní.

„Je to mladá žena. Bola v zahraničí a pravdepodobne si to doniesla odtiaľ. Nevieme, prečo je u nej ten priebeh taký, aký je, lebo ona je v podstate zdravá. Takýto ťažký priebeh mávajú zvyčajne pacienti s nejakým iným ochorením," priblížil Jakub Hložník, primár ARO v petržalskej Nemocnice sv. Cyrila a Metoda.

Baktéria môže spôsobiť ľahšie aj ťažšie ochorenie. „Niekto to možno prekonal a ani o tom nevie, mal príznaky podobné chrípke. No a u niekoho sa to vyvinie do takéhoto ťažkého štádia,“ uviedol Hložník.

„Je to patogén, ktorý sa vyskytuje prakticky celosvetovo. Čo je veľmi dôležité, neprenáša sa z človeka na človek,“ doplnil Štefan Laššán, prednosta Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky SZU a UNB.

Ako sa choroba šíri?

Toto vážne ochorenie spôsobuje baktéria Legionella, ktorá sa prirodzene vyskytuje v sladkovodnom prostredí, ako sú jazerá a potoky. Táto baktéria sa môže stať nebezpečnou, keď sa začne šíriť vo vodných systémoch budov, ako sú klimatizácie, vírivky, fontány a veľké vodovodné systémy.

Legionárska choroba je typom zápalu pľúc, ktorý sa môže môže rozvinúť, keď jednotlivci vdýchnu kvapôčky vody obsahujúce tieto baktérie. Táto choroba sa nešíri sa priamo z človeka na človeka. 

Medzi hlavné príznaky legionárskej choroby patrí kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, bolesti svalov a bolesti hlavy. Najviac postihuje staršie osoby alebo osoby s pridruženými diagnózami či oslabenou imunitou. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd