Nebezpečná smogová situácia na Slovensku: Na Turci a Považí sa zle dýcha

Veronika Salayová

Na Slovensku máme po niekoľkých dňoch opäť nepriaznivú a pre zdravie ľudí nebezpečnú smogovú situáciu. Tentoraz sa týka veľkých miest na Turci a Hornom Považí. 

Monitoring vzduchu odhalil smogovú situáciu na Turci a Hornom Považí. Aj na iných miestach Slovenska sú povolené limity znečisťujúcich látok v ovzduší prekročené, no v týchto lokalitách pretrvávajú a očakáva sa, že aj najbližšie dva dni sa smogová situácia v dôsledku počasia nezmení.

SHMÚ preto vydalo upozornenie na nepriaznivú smogovú situáciu v meste Žilina, Martin, Vrútky a okolie, a to až do odvolania. 

Dôvodom je najmä vykurovanie pevným palivom

Dôvodom vzniku smogovej situácie sú vysoké emisie znečisťujúcich látok PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov v súvislosti s nepriaznivými rozptylovými podmienkami, informuje ústav. 

„Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti, aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10, napríklad lokálne kúreniská na pevné palivo, kotolne na pevné palivo a pod.,“ uvádza SHMÚ vo svoje správe. 

V daných lokalitách bude po zvyšok dňa a po nasledujúce 2 dni pretrvávať podobný ráz počasia ako v súčasnosti, teda bez zrážok a len so slabým vetrom, preto možno predpokladať, že smogová situácia bude trvať aj naďalej. 

Kde si ešte dať pozor na znečistený vzduch?

Krátkodobo sú prekročené limity znečisťujúcich látok aj v lokalitách: Sereď, Plášťovce, Trenčín, Púchov, Oščadnica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Krompachy. V týchto mestách však neplatí varovanie pred smogovou situáciou. 

Monitoring kvality ovzdušia 19.12. 2022. Zdroj: SHMÚ
Monitoring kvality ovzdušia 19. 12. 2022. Zdroj: SHMÚ

Obyvateľom sa odporúča pri smogu v ovzduší prekrytie dýchacích ciest a ideálne, aby sa v exteriéri vôbec nezdržiavali, prípadne len na nevyhnutný čas. Ak sa nachádzate v interiéri, tak nevetrajte. 

Najviac sú smogom ohrození chronicky chorí ľudia, tehotné ženy, deti a staršie osoby. Smog môže vyvolať dýchacie a kardiovaskulárne problémy, preto ho netreba podceňovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd