Nebezpečné búrky: supercela a bow echo. Čo musíte o nich vedieť?

Nebezpečné búrky: supercela a bow echo. Čo musíte o nich vedieť?
Veronika Salayová

Búrková sezóna je tu a my sa pri búrkach často stretávame s názvami ako supercela alebo bow echo. Nie všetci však vieme, čo tieto pojmy presne znamenajú. Poďme si ich vysvetliť...

Supercela aj bow echo sú búrky alebo búrkové systémy, ktoré so sebou prinášajú veľmi nebezpečné počasie. Pri týchto dvoch typoch sú pri búrkach prítomné aj nebezpečné a život ohrozujúce sprievodné javy ako napríklad veľmi silný vietor, prívalové zrážky, intenzívne krupobitie, tornáda a častokrát aj veľmi vysoká blesková aktivita.

Supercela

Supercela je jednobunková konvektívna búrka, ktorá obsahuje jeden dlhotrvajúci rotujúci výstupný prúd a dva zostupné prúdy. Časť búrky rotuje okolo svojej vertikálnej osi, najmä v oblasti vzostupného prúdu. Táto rotujúca oblasť v búrkovej bunke sa označuje ako tzv. mezocyklóna a dosahuje priemer niekoľko kilometrov.

Supercely bývajú často sprevádzané početnými bleskovými výbojmi a prudkým prívalovým dažďom, krupobitím, pričom v niektorých prípadoch sa objavujú aj tzv. obrie krúpy, tj. s priemerom nad 5 cm, a často pri nich dochádza aj k vzniku nebezpečných tornád.

Supercela má typický okrúhly tvar. Ilustračné. Foto: unsplash
Supercela má typický okrúhly tvar. Ilustračné. Foto: unsplash

Poznáme tri druhy supercel:

  • LP (low precipitation) supercela: V búrke prevládajú výstupné prúdy, zostupné sú menej vyvinuté alebo nevyvinuté. Pri tomto type je zrážok menej, avšak môžu sa vyskytnúť ľadové krúpy aj veľkých rozmerov. Vzhľadom na absenciu zostupných prúdov sú tornáda menej časté.
  • CS (classic percipitation) supercela: Búrka má výstupný prúd a dva zostupné prúdy. Čelný zostupný prúd vzniká obvykle na severozápade búrky a sprevádzajú ho silné zrážky. Tylový zostupný prúd je obvykle bez zrážok. V CS supercelách vznikajú tornáda najčastejšie.
  • HP (high precipitation) supercela: V búrke dominujú zostupné prúdy. Tieto búrky sprevádzajú intenzívne zrážky, silné nárazy vetra a aj intenzívne krupobitia. Ďalším nebezpečným sprievodným javom je mimoriadna elektrická aktivita. Tornáda sa pri tomto type vyskytujú častejšie ako pri LP supercele, avšak menej často ako pri CS supercele.

Výskyt superciel v strednej Európe je menej častý v porovnaní s USA, ale počas intenzívnych búrok sa z času na čas objavujú aj u nás a na Slovensko prinášajú veľmi  nebezpečné počasie.

Bow echo

Bow echo nie je búrka, ale ide o búrkový systém, ktorý má svoj charakteristický tvar, a to tvar prehnutého luku, ktorý je možné zreteľne vidieť na radare. Hovoríme o ňom vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.

Radarová snímka bow echa. Zdroj: iMeteo
Radarová snímka bow echa. Zdroj: iMeteo

Bow echo je nebezpečný najmä tým, že dokáže produkovať silné priame vetry a príležitostne aj tornáda. Tento jav je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy.

Búrkový systém pri bow echu tvoria viaceré konvektívne búrky, ktoré sa zlúčia do tvaru luku. Tento tvar je výsledkom sústredenia silného toku vzduchu v zadnej časti systému. Najsilnejší priamy vietor sa vyskytuje v strednej časti bow echa. Vietor v tejto centrálnej časti je veľmi silný a často dosahuje silu orkánu.

Bow echo. Foto: J. Drahokoupil, T. Novotný, D. Müllerová/Amatérska meteorologická společnost
Bow echo. Foto: J. Drahokoupil, T. Novotný, D. Müllerová/Amatérska meteorologická společnost

Bow echo môže mať veľkosť od 20 do 200 km a zvyčajne má životnosť 3 až 6 hodín. V niektorých prípadoch sa môže pri bow echu vytvoriť derecho alebo tzv. line echo wave (LEWP), ktorý charakterizuje vlnovitý tvar na radare. Tieto javy môžu na rozdiel od bežného bow echa trvať aj niekoľko desiatok hodín a prejsť obrovskú vzdialenosť (zvyčajne stovky kilometrov). 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd