Nebezpečný ázijský sršeň straší v našich končinách. Kde ho spozorovali?

Nebezpečný ázijský sršeň straší v našich končinách. Kde ho spozorovali?
Veronika Salayová

Ázijský sršeň je invazívny druh hmyzu, ktorý sa vo veľkom začína rozširovať v strednej Európe. Opäť bol spozorovaný v našej oblasti. Ako postupovať, ak ho zbadáme?

Jar je tu, včely bzučia na ovocných kvetoch, ale zároveň sa v strednej Európe šíri aj nový nechcený obyvateľ. Ázijský sršeň požierajúci naše včely vyvoláva obavy najmä v kruhu odborníkov.

Minulý rok sa v neďalekom Nemecku rýchlo premnožil sršeň ázijský (Vespa velutina) a podľa odborníkov na aktuálny rok nečaká nič dobré. Nebezpečný typ sršňa, ktorý sa živí včelami a loví aj iný hmyz, už možno bežne nájsť v celom Sársku na západe Nemecka. 

Sršeň ázijský sa šíri v Nemecku

Nemeckí odborníci očakávajú, že mierne počasie v zime bez dlhotrvajúcich mrazov budú mať za následok silnú reprodukciu sršňa ázijského, ktorý sa bude šíriť v Európe rýchlejšie. Ázijský sršeň sa už teda v strednej Európe rozmnožuje a je otázkou času, kedy sa jeho výskyt potvrdí aj u nás. 

 

Čo sa týka Slovenska, tak ázijský sršeň ešte nebol u nás detekovaný, no je však vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň ázijský bude v najbližšom čase zaznamenaný aj na našom území. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR preto prosí slovenských občanov o spoluprácu pri jeho sledovaní.

Ako spoznať sršňa ázijského?

„Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania, dostupný na webstránke ŠOP SR,“ priblížili ochranári. Budú tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia.

A ako ho spoznať? Sršeň ázijský je o niečo menší než jeho európsky príbuzný. Má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku.

Odborníci sa obávajú straty cenných druhov hmyzu, najmä včiel medonosných, čo by mohlo vážne narušiť opeľovanie rastlín v budúcich rokoch a viesť k potravinovej kríze. Zatiaľ nie je jasné, aké ďalšie škody by ázijský sršeň mohol spôsobiť.

 

 

Čo sa týka bodnutia človeka − sršeň ázijský môže človeka zabiť v prípade, že je na jeho jed alergický, − ale to môže aj náš európsky sršeň. Predpokladá sa, že tento druh zabije každoročne v Japonsku 30 až 50 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd