Neďaleko hraníc so Slovenskom vyčíňa bow-echo. Silný vietor láme stromy a veľké krúpy ničia všetko naokolo

Neďaleko hraníc so Slovenskom vyčíňa bow-echo. Silný vietor láme stromy a veľké krúpy ničia všetko naokolo
Dominik Cenkner

Búrkový systém, ktorý sa v dopoludňajších a skorých popoludňajších hodinách prehnal Slovenskom, teraz pustoší juh Poľska. U našich susedov sa sformovalo aj bow-echo, takže škody sú ešte väčšie.

V Sliezsku boli zaplavené pivnice vo Wisle a Istebnej, hasiči odstraňujú aj polámané konáre. Kvôli poškodenému elektrickému vedeniu sú na niektorých miestach problémy na rýchlostnej ceste S1. Veľmi veľké krúpy padali v okolí mesta Nowy Sącz.

Hasiči z Cieszyna oznámili, že dostávajú hlásenia na čerpanie vody zo suterénov domov v oblastiach Visla a Istebna, kde sa vyliali miestne potoky. Zasahujú aj pri čistení priepustov a odstraňovaní polámaných konárov. Celkovo do 14.00 h zasahovali približne 40 krát.

Vo Wisle spadlo najviac zrážok od sobotňajšieho rána, a to viac ako 50 litrov na meter štvorcový. Za hodinu to bolo 27,8 litra na meter štvorcový. Informoval o tom Ústav meteorológie a vodného hospodárstva na sociálnych sieťach.

Neprejazdné aj úseky ciest, ktoré vedú na Slovensko

V regióne Żywiec husto pršalo. V Lalikoch sa na rýchlostnej ceste S1 smerom na Slovensko odtrhli elektrické káble. Žywiecki policajti informovali, že prebieha odstraňovanie nebezpečenstva. Cesta je zatiaľ neprejazdná. Vodiči sa môžu odkloniť na starú diaľnicu.

Pred 14. hodinou bol zablokovaný aj úsek cesty S1 od obce Mikówka po štátnu hranicu. Podľa Generálneho riaditeľstva štátnych ciest a diaľnic bolo v dôsledku silného dažďa pretrhnuté elektrické vedenie.

Prívalové zrážky sa okolo poludnia vyskytovali aj na Čantorii v Ustroni. Namerali tam 28,3 litra na meter štvorcový, v Łodygowiciach - 26,7 litra na meter štvorcový a v Szczyrku - 19,5 litra na meter štvorcový.

Sformovalo sa aj bow-echo

U našich susedov na severe sme mohli pozorovať aj tzv. bow-echo. Bow echo nie je búrka, ale ide o búrkový systém, ktorý má svoj charakteristický tvar, a to tvar prehnutého luku, ktorý je možné zreteľne vidieť na radare. Hovoríme o ňom vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.

Bow echo je nebezpečný najmä tým, že dokáže produkovať silné priame vetry a príležitostne aj tornáda. Tento jav je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy.

Okrem toho vo viacerých oblastiach padali obrovské krúpy, ktoré mali priemer aj nad 5 cm. Na záver len pripomenieme, že všetko pozorne sledujeme v našom LIVE textovom prenose. Nájdete ho na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd