Neďaleko slovenských hraníc je extrémny smog. Odborníci varujú

Veronika Salayová

Len pár kilometrov od slovenský hraníc platí varovanie najvyššieho stupňa pred veľmi nebezpečnou smogovou situáciou. 

Odborníci z vládneho bezpečnostného centra (RCB) v Poľsku dnes vydali varovanie pre výrazne prekročené normy kvality ovzdušia. Na juhu Poľska je totiž extrémny smog.

Najhoršia situácia ohľadom smogu je v Malopoľskom vojvodstve pri hraniciach so Slovenskom. Extrémne prekročenie limitov v ovzduší zaznamenali v meste Nový Targ, kde je situácia ohľadom smogu veľmi vážna.

Limity prekročené až trojnásobne

V meste prekročila denná koncentrácia smogu limit až trojnásobne. Podľa noriem Inšpekcie ochrany životného prostredia by pri dobrej kvalite ovzdušia táto hodnota nemala presiahnuť 50 mikrogramov na meter kubický. Počas dnešného dňa namerali viac ako 150 mikrogramov na meter kubický.

Obyvateľom sa odporúča prekrytie dýchacích ciest a ideálne, aby sa v exteriéri vôbec nezdržiavali. Najviac sú ohrození chronicky chorí ľudia, tehotné ženy, deti a staršie osoby.

Zastarané pece a nízka kvalita paliva spolu s polohou mesta Nový Targ v údolí už roky spôsobujú v tomto meste vysoké znečistenie ovzdušia. Podľa poľského Smog Alert bolo v tomto meste v roku 2021 zaznamenané najvyššie znečistenie ovzdušia v rámci celej Európskej únie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd