Nedeľa bude veľmi upršaná. Hrozia aj povodne. Pozrite sa kde

Nedeľa bude veľmi upršaná. Hrozia aj povodne. Pozrite sa kde
Zuzana Macháčová

Nedeľné počasie prinesie výdatné zrážky a vietor. Výdatné zrážky výrazne zvýšia vodné hladiny tokov. Ojedinele na niektorých miestach môže napršať až 40 mm zrážok. Kde bude situácia najhoršia?

Sobota, 10. februára, bola mimoriadne teplá. Na juhu krajiny teplota atakovala takmer +20 °C, pričom najteplejšie bolo v Mužli, a to +19 °C. V Hurbanove sa teplota vyšplhala na +18,8 °

Po prednej strane rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku totiž včera vrcholil od západu prílev veľmi teplého vzduchu. Už počas uplynulej noci, ale aj počas nedele postúpi do našej oblasti zvlnený studený front, ktorý prinesie nielen oblačnosť, ale aj zrážky a o niečo chladnejší vzduch. 

Upršaná nedeľa

Dnešné teploty budú preto o pár stupňov nižšie a budú sa pohybovať v intervale od +6 °C do +12 °C. Spolu s oblačnosťou budú pribúdať aj zrážky, ktoré budú lokálne aj výdatnejšie. Za 24 hodín môže ojedinele napršať až 40 mm zrážok. Najintenzívnejší dážď bude najmä v Banskobystrickom kraji. Najmenej zrážok spadne na Záhorí, na krajnom severe a v Prešovskom kraji. 

 

Sneženie sa vyskytne len na hrebeňoch Tatier. Dnes bude fúkať aj silnejší vietor, spočiatku od juhu, neskôr od západu rýchlosťou do 30 km/h, v nárazoch okolo 55 km/h. 

Predpoveď na nedeľu

Na západe Slovenska bude dnes zamračené a na viacerých miestach bude prevládať upršané počasie. Teplota vystúpi od +9 °C do +12 °C. Pozor, fúkať bude aj prudký nárazový vietor. 

Na strednom Slovensku bude tiež nedeľa zamračená, taktiež na mnohých miestach aj upršaná. Teplota sa bude pohybovať od +7 °C do +11 °C. 

Aj na východe našej krajiny budete potrebovať dáždniky. S takmer zamračenej oblohy bude na viacerých miestach pršať, ojedinele aj intenzívnejšie. Teplota vystúpi od +6  °C do +12 °C. 

Búrlivý vietor na horách

Na horách bude nedeľná obloha tiež zatiahnutá oblačnosťou, z ktorej bude tiež pršať, od výšky 1 600 m bude snežiť. Nasnežiť môže okolo 15 až 20 cm nového snehu. Vo výške 1 500 m sa bude teploty pohybovať okolo 1 °C. Turistiku a aktivity v prírode radšej dnes odložte, preto nebudú vám to kaziť len zrážky, ale aj silný búrlivý vietor, ktorý dosiahne silu víchrice. 

 

V roku 1929, 11. februára, namerali vo Vigľaši v časti Pstruša doposiaľ neprekonaný teplotný rekord najtuhšej zimy od začiatku meteorologických meraní, a to -41 °C. Silné mrazy vtedy spôsobili obrovské škody v prírode, napríklad praskali stromy, pomrzli vody a zamrzli aj zvieratá. Našťastie, počas nedele sa takých mrazov báť nemusíme. Ak vás zaujíma aké počasie nás čaká nasledujúci pracovný týždeň, tak si neváhajte pozrieť našu dennú predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd