Nedeľné popoludnie prináša ďalšiu vlnu frontálnych búrok. Postupujú na juhovýchod

Nedeľné popoludnie prináša ďalšiu vlnu frontálnych búrok. Postupujú na juhovýchod
Dominik Cenkner

Ani v nedeľu popoludní nie je naše územie bez búrok. Práve naopak. Línia búrok od Horehronia až po Šariš postupuje ďalej na juhovýchod. 

Posledný prázdninový deň pred začiatkom nového školského roka sa na Slovensku nesie v znamení početných búrok. Tie neutíchajú ani s príchodom nedeľného popoludnia. 

Ak ste si naplánovali, že po nedeľnom obede vyrazíte niekam na prechádzku či túru, tak na časti stredného a východného Slovenska si musíte so sebou vziať aj dáždniky. Práve od Horehronia až po Šariš môžeme na radaroch pozorovať búrky, ktoré postupujú ďalej na juhovýchod. 

Sprevádzané sú nielen početnými bleskami, ale aj intenzívnejšími zrážkami. Z radarových údajov je zrejmé, že v niektorých oblastiach pri búrkach napadlo, resp. môže napadnúť aj viac ako 30 mm zrážok.

Búrky úradujú už od nočných hodín

Prvé búrky sa dnes začali tvoriť už v nočných hodinách. Začalo sa tak diať pol hodinu po polnoci na západe Slovenska. Konkrétne medzi Hlohovcom a Nitrou.

Ďalšie búrky k nám doputovali z Moravy a zasiahli predovšetkým severnú časť Záhoria pričom postupovali ďalej smerom na juhovýchod. Išlo o pomerne intenzívne búrky sprevádzané najmä zosilnením zrážok.

Aktuálne, po 12:30 h, sa búrky vyskytujú na Horehroní, v okolí Dobšinskej ľadovej jaskyne, Spišského Podhradia a Sabinova. V nasledujúcich minútach či hodinách tak vďaka svojmu postupu môžu zasiahnuť aj mestá ako Prešov či Košice.

Miesta s búrkami a počet bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz
Miesta s búrkami a počet bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz

Tisíce bleskov a desiatky mm zrážok

Naďalej stúpa aj blesková aktivita. Od nášho posledného článku o búrkach, publikovaného okolo 10. hodiny dopoludnia, udrelo viac ako 3000 bleskov. Od polnoci tak detekcie bleskov na našom území zaznamenali viac ako 10 640 bleskov, a to búrky stále neutíchajú. 

Búrky doprevádzajú aj silnejšie zrážky. Viacero tokov riek na strednom a východnom Slovensku má preto stúpajúcu tendenciu. Žiadna z riek však nedosahuje stupeň povodňovej aktivity. 

Pohľad na zrážkomerné stanice naznačuje, kde sa dnes búrky vyskytli, resp. stále vyskytujú. Prvá vlna búrok zasiahla ešte v noci západné a časť stredného Slovenska, ďalšia vlna zas pre zmenu rozhranie stredného a východného Slovenska. 

Pri búrkach spadlo zväčša od 5 do 30 mm zrážok. Najviac zrážok do 12. hodiny namerali v Stredných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš (28,9 mm), v Starej Lesnej (28,6 mm) či v Ihľanoch na Majerke (27,9 mm). 

Úhrny zrážok za 12 hodín k 3. septembru 2023 12:00 h, zdroj: shmu.sk
Úhrny zrážok za 12 hodín k 3. septembru 2023 12:00 h, zdroj: shmu.sk

Keďže búrky zatiaľ neutíchajú, tak množstvo zrážok i počet bleskov budú naďalej stúpať. Presnú polohu búrok môžete sledovať prostredníctvom nášho iRadaru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd