Nemecko bojuje so suchom. Labe vysychá a vznikajú aj požiare

Nemecko Veronika Salayová

Nemecko má za sebou jeden z najsuchších aprílov v histórii meraní. Sucho ohrozuje živobytie poľnohospodárov a objavili sa aj prvé lesné požiare.

Labe pretekajúce centrom Drážďan je napoly vyschnuté. Prietok je zhruba o polovicu nižší ako dlhodobý priemer. 

Prognózy nemeckých meteorológov naznačujú, že hladina Labe má klesať ďalej. Sasko na východe Nemecka patrí k najhoršie postihnutým oblastiam v krajine.

Najviac trpia regióny pri hraniciach s Českou republikou, sucho však sužuje celú krajinu. Tohtoročný apríl priniesol Nemecku oproti dlhodobému štandardu zhruba len tretinu zrážok.

Kritické je to v poľnohospodárstve. Napríklad špargle vo vyschnutej pôde sotva prežívajú. Bez úrody špargle si Nemci takmer nedokážu predstaviť jar.

Pretrvávajúce sucho sa prejavuje aj prvými lesnými požiarmi. S nimi sa vracajú aj spomienky na minuloročné leto, kedy zhorelo okolo 2-tisíc hektárov lesa, a narastajú obavy, že by sa situácia mohla zopakovať. 

Úroveň spodnej vody sa ešte nespamätala z katastrofálneho sucha v roku 2018. To na svojich poliach pozoruje aj poľnohospodár Achim Siepen. Príroda sa podľa neho mení tak rýchlo, že riešenie vidí iba v boji proti globálnym zmenám klímy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd