Nemeckom sa prehnali silné búrky a tornáda. Zanechali za sebou spúšť. Teraz mieria k nám

Nemeckom sa prehnali silné búrky a tornáda. Zanechali za sebou spúšť. Teraz mieria k nám
Veronika Sádovská

Silné búrky, ktoré sa prehnali Nemeckom zanechali škody a vyprodukovali tornáda. Utorkový večer bude pre mnohých obyvateľov pamätný, nie však v pozitívnom zmysle slova.

Utorok, 18. jún 2024 mohol byť pre obyvateľov Nemecka úplne obyčajným letným dňom. Zmenili to však silné búrky, ktoré sa prehnali krajinou, vyprodukovali tornáda či krúpy a desiatky obyvateľov mali hlavy v smútku.

Silné búrky sa od utorkového popoludnia presúvali zo západu na východ v širokom páse cez stred Nemecka. V rámci preventívnych opatrení boli na mnohých miestach uzavreté fanzóny na Majstrovstvách Európy v Dortmunde aj Lipsku. Včerajší búrkový systém prekonal od svojho vzniku nad Biskajským zálivom približne 2500 km.

 

Vzniklo niekoľko potenciálnych tornád

Hasičský zbor bol nasadený vo viacerých spolkových krajinách. Silný nárazový vietor spustošil viacero oblastí v okrese Meißen v Sasku. Obyvatelia aj hasiči hlásili niekoľko odozrení na tornáda, ktorých výskyt sa stále prešetruje.

Prvým z nich bolo malé mesto Gröditz v Sasku. Podľa očitých svedkov sa malo mestečko v okrese Meißen údajne stalo obeťou tornáda. Hasičský zbor tiež nahlásil tornádo riadiacemu stredisku, uviedol policajný hovorca. Budovy a autá boli vážne poškodené v celom meste. Celá sila prírody toto miesto zdevastovala  len za 20 minút.

Meteorológ Florian Engelmann z DWD v stredu ráno pre Bild vyjadril, že: „Len preto, že boli vysoké rýchlosti vetra a poškodenie, nevyhnutne to neznamená, že to bolo tornádo." Podmienky, za ktorých sa tornádo mohlo vyvinúť, však existovali.

Včerajší búrkový systém prekonal od svojho vzniku nad Biskajským zálivom približne 2500 km
Včerajší búrkový systém prekonal od svojho vzniku nad Biskajským zálivom približne 2500 km, blitzortung.org

Krúpy ničili autá

V Durínsku zaznamenali krúpy o veľkosti golfovej loptičky. Krupobitie bolo také husté, že krajina vyzerala ako po snežení. Tieto ľadové guličky spôsobili na autách, ale aj strechách domov preliačiny. Našťastie sa nikto nezranil.

Vietor mal takú silu, že ohol aj stĺpy vysokého napätia akoby boli vyrobené len obyčajného drôtu. V Großthiemigu v okrese Elbe-Elster zasiahol auto padajúci strom. Vodiča vyslobodili z vraku hasiči so život ohrozujúcimi zraneniami.

Hasiči takisto pátrali po ľuďoch zasypaných v troskách spadnutého domu, no našťastie všetci obyvatelia vyviazli zo zdemolovaného domu bez zranení. Budova je neobývateľná a jej obyvatelia si musia teraz nájsť nové bývanie.

 

Búrky mieria k nám

Vo večerných hodinách čakajte búrky aj na Slovensku. Postupne sa počasie zhorší a počas večera a noci kedy by mali okolo 21. hodiny doraziť búrky nad Žilinský kraj a časť Trenčianskeho kraja. 

Búrky by mali byť sprevádzané nielen vysokou bleskovou aktivitou, ale aj intenzívnymi zrážkami, či prudkými nárazmi vetra, ktoré by mohli výnimočne spôsobiť menšie škody. Postupne sa budú presúvať na východ, ale postupom noci budú slabnúť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd