Nepriaznivé počasie si vyžiadalo viac ako 90 obetí. Ľudia majú problémy s prístupom k vode

Nepriaznivé počasie si vyžiadalo viac ako 90 obetí. Ľudia majú problémy s prístupom k vode
Zuzana Macháčová

Spojené štáty americké zápasia s následkami zimy. V dôsledku nebezpečného počasia zomrelo 92 ľudí, informovala CBS News. Desaťtisíce ľudí sú naďalej bez elektriny. V niektorých štátoch sú problémy aj s prístupom k vode.

Podľa americkej stanice CBS News bolo za posledný týždeň hlásených 92 úmrtí v dôsledku snehových fujavíc a silných mrazov. 

Ministerstvo zdravotníctva v Tennessee potvrdilo, že najmenej 25 ľudí zomrelo v Tennessee a 16 v Oregone. Potvrdené úmrtia zaznamenali aj štáty Washington, New York, Illinois, Pensylvánia, Mississippi, Wisconsin, New Jersey a ďalšie.

Počas uplynulého víkendu pokračovalo v USA nebezpečné počasie. V sobotu čelili krutému chladu desiatky miliónov ľudí.

„Arktický vzduch sa spojí s vlhkosťou z Mexického zálivu a vytvorí poľadovicu od Oklahomy po Illinois. Cestovanie bude v pondelok nebezpečné,” povedala Molly McCollumová, meteorologička z The Weather Channel.

Ľudia bez elektriny

Minulú stredu pri jednej nehode v Portlande v štáte Oregon zomreli traja ľudia v aute po zásahu elektrickým prúdom, keď prudký vietor strhol elektrické vedenie. 

Podľa agentúry Associated Press zomrelo minulý týždeň v Seattli v priebehu štyroch dní až 5 bezdomovcov. V Mississippi vydali úrady varovanie, v ktorom vodičom prikázali, aby jazdili len vtedy, keď je to nevyhnutné a dávali si pozor na poľadovicu.

Vysoké školy a univerzity nechali študentov doma. V nedeľu popoludní ostalo bez prúdu 10 000 ľudí v Oregone, 8 000 v Severnej Karolíne, 7 000 v Kalifornii a viac ako 4 000 v Kentucky.

Problémy s prístupom k vode

Problémy s pitnou vodou naďalej sužujú Tennessee, a okrem iného 400 000 obyvateľov úrady varovali, aby používali iba prevarenú vodu kvôli prasknutým potrubiam v oblasti Memphis.

Miestna energetická spoločnosť uviedla, že pre nízke teploty musela opraviť 41 vodovodných potrubí a viac ako 4 000 vodovodných potrubí.

„Až do odvolania používajte na pitie, čistenie zubov, umývanie riadu a prípravu jedál prevarenú alebo balenú vodu. Voda z vodovodu je bezpečná len na kúpanie," uvádza sa v správe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd