Nepríjemné dusno a hroziace búrky s prívalovými zrážkami. Takéto bude počasie v nedeľu

Nepríjemné dusno a hroziace búrky s prívalovými zrážkami. Takéto bude počasie v nedeľu
Dominik Cenkner

Znie to neuveriteľne, ale pred nami je predposledná augustová nedeľa. Oveľa uveriteľnejšie znie informácia, že počasie sa oproti predchádzajúcim dňom výraznejšie meniť nebude.

Nad našim územím sa naďalej zdržiava teplý a vlhký vzduch. V ňom bude od západu zasahovať okraj tlakovej výše.

Nedeľa preto prinesie prevažne jasné až polooblačné počasie. Postupne bude miestami oblačnosť pribúdať. Ojedinele tak treba počítať s prehánkami či búrkami, a to najmä popoludní na severe a východe územia.

Zrána sa ojedinele bude tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Na cestách preto jazdite opatrne.

Bude veľmi teplo a dusno

Maximálne denné teploty dnes vystúpia v rozmedzí od +29 °C do +34 °C. Chladnejšie bude len na severe - na Orave a pod Tatrami teplomery budú ukazovať okolo +27 °C.

Slovensko okrem vysokých teplôt bude naďalej trápiť aj dusno. Dopoludnia s ním treba počítať takmer na celom území, popoludní najmä na východe krajiny.

Čo vlastne dusno je? Ako informuje web SHMÚ, dusno je nepríjemný subjektívny pocit vyvolaný kombináciou vysokej vlhkosti a teploty vzduchu. V meteorológii a klimatológii má však aj presnú definíciu. O dusne hovoríme, ak parciálny tlak vodnej pary presiahne 18,7 hPa.

V priebehu dnešného dňa bude hodnota parciálneho tlaku pary až na hodnote 26 hPa. Dusno tak bude priam neznesiteľné.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Fúkať bude len slabý, na západe a východe prechodne severozápadný až severný vietor s rýchlosťou do 5 m/s. Pri búrkach bude vietor fúkať ešte o niečo silnejšie. 

Prehánok a búrok v ďalších dňoch ubudne

Počasie v ďalších dňoch bude ovplyvňovať rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu. Prehánok a búrok tak bude podstatne menej. 

Denné teploty sa v jednotlivých dňoch vyšplhajú až na +35 °C. Zmena by mohla nastať od štvrtka, o všetkom dôležitom vás však budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd