Neskutočné prírodné divadlo. V oblaku popola nad sopkou vznikli početné blesky

Neskutočné prírodné divadlo. V oblaku popola nad sopkou vznikli početné blesky
Veronika Sádovská

Výbuch sopky v Japonsku ukázal veľkolepé prírodné divadlo, ktoré tak často nevidieť. V oblaku popola sa zrazu objavili početné blesky.

Sociálnymi sieťami sa šíria pôsobivé fotografie a videá. Počas erupcie sopky Sakurajima v Japonsku spustil obrovský mrak popola takzvanú sopečnú búrku. Takáto doslova spŕška bleskov nie je veľmi častá.

 

Bleskové výboje v sopečnom mraku

Výboje blesku počas sopečných erupcií nie sú nezvyčajné. Nie vždy sa však objaví toľko výbojov, aké boli pozorované v Sakurajime. Mimo oblaku popola sú blesky počas erupcie veľmi málo časté. Stalo sa tak napríklad aj v marci 2023 pri sopke Fuego v Guatemale.

Sopečné blesky v oblakoch popola sú spôsobené trením medzi najjemnejším popolom a prachovými časticami, ktoré sú pri erupcii vymrštené zo sopečného krátera pod vysokým tlakom.

Častice sa elektricky nabijú a dochádza k bleskom. Takéto výboje sa nevyskytujú pri každej erupcii sopky, ale ich frekvencia sa zvyšuje so silou a výbušnosťou erupcie.

Výbuch v Sakurajime

Sopka na Sakuradžime v prefektúre Kagošima vybuchla minulú stredu, pričom oblaky sa prvýkrát od roku 2020 zdvihli do výšky 5 000 metrov nad vrcholom krátera. Bezprostredne po erupcii neboli hlásené žiadne zranenia a škody na budovách, uviedla vláda prefektúry, zatiaľ čo Meteorologický úrad v Kagošime udržiaval stupeň varovania pred sopečnou aktivitou na úrovni tri a vyzval ľudí, aby sa k sopke nepribližovali.

 

Erupcia sa vyskytla v kráteri Minamidake okolo 18:33 a je to prvýkrát, čo oblaky stúpajú do výšky 5 000 metrov od 9. augusta 2020, kedy došlo k výbuchu v rovnakom kráteri.

Sopka vymrštila prach, popol a horniny na vzdialenosť 1 000 až 1 300 metrov, ale podľa miestneho meteorologického úradu nevznikli žiadne pyroklastické prúdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd