Nešťastie v Novákoch má ťažko zranených. Tento rok sa baňa zatvorí. Prečo k udalosti došlo?

Peter Minárik

Dnes v podvečerných hodinách došlo v bani v Novákoch k vyhoreniu metánu. Ide o poslednú uhoľnú baňu na Slovensku, ktorá sa už čoskoro má zavrieť. Nešťastie si vyžiadalo niekoľko zranených, pričom výbuch spôsobil aj ťažké zranenia. Niekoľko ľudí je v umelom spánku. Čo stojí za príčinou nešťastia?

V bani Nováky došlo k nešťastiu. Niekoľko zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch.

Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková. 

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo desať zamestnancov. "Zraneným zamestnancom bola okamžite poskytnutá prvá pomoc a vyfárali z podzemia, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, v závislosti od rozsahu zranenia a boli hospitalizovaní," uviedla Siváková.

Niekoľko ťažko zranených

Po nešťastí v bani v Novákoch evidujú deväť zranených. Z toho sú štyria ťažko zranení, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici. Informovali o tom štátni tajomníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava Ružinov sú hospitalizovaní dvaja muži. "Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave," načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín.

Prečo došlo k nešťastiu?

Geologické podmienky v baniach zohrávajú kľúčovú úlohu vo vzniku výbuchov a požiarov metánu. Metán sa prirodzene vyskytuje v zemskom povrchu, najmä v oblastiach s uhoľnými ložiskami. Uhoľné vrstvy obsahujú organický materiál, ktorý sa v priebehu času rozkladá a vytvára metán. Tento plyn sa môže nahromadiť v puklinách a dutinách, čo zvyšuje riziko výbuchu pri narušení týchto zón.

Pri ťažbe uhlia sa často používajú výbušniny na odkrývanie nových ložísk. Tento proces môže vytvárať iskry, ktoré môžu zapáliť metánový plyn. Okrem toho samotná činnosť baníkov, ako sú vŕtanie a rezanie, môže narušiť vrstvy uhlia a uvoľniť metán do vzduchu. 

Nedostatočná ventilácia v baniach môže spôsobiť hromadenie metánu a zvýšiť riziko požiaru. Je dôležité, aby boli bane navrhnuté tak, aby umožňovali efektívnu výmenu vzduchu a odstraňovali nebezpečné plyny z pracovného prostredia a práve to mohlo byť príčinou nešťastia.

Baňu majú zatvoriť

Tento rok je pre naše hnedouhoľné bane prelomový. Má sa totiž uzavrieť posledná baňa a tou sú Nováky. K uzavretiu dôjde po 114 rokoch.

Baníci sa následne budú podieľať na uzavretí bane a revitalizácii okolia. Celý banícky región by sa mal v nasledujúcich rokoch transformovať. Bane budú ponúkať prácu napríklad v rybej farme, v strojárenskej výrobe či v skleníkovom hospodárstve.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd