Netradičný fenomén vystrašil Poliakov. Pripomína tornádo

Netradičný fenomén vystrašil Poliakov. Pripomína tornádo
Veronika Sádovská

Sociálnymi sieťami sa šíri niekoľko veľmi zaujímavých fotografií fenoménu pripomínajúceho tornádo od našich susedov. O čo vlastne ide? 

Facebooková stránka Poľských lovcov búrok zverejnila fotografie (nájdete ich v galérii pod článkom) Daniela Kieliszczyka, ktoré ukazujú dieru v oblaku a vnútri cirrusového oblaku lievik pripomínajúci tornádo. Ide o takzvaný fenomén cavum, ktorý sa objavil včera pri východe slnka v stredne vysokých oblakoch Altocumulus.

Fenomén cavum

Ide o dobre definovaný väčšinou kruhový (niekedy lineárny) otvor v tenkej vrstve podchladeného oblaku kvapiek vody. Virga alebo chumáče cirrusu zvyčajne padajú z centrálnej časti diery, ktorá sa vo všeobecnosti časom zväčšuje.

Cavum je zvyčajne kruhový útvar pri pohľade priamo zospodu, ale pri pohľade z diaľky môže mať oválny tvar.

Fenomén cavum vzniká v dôsledku vplyvu vonkajšieho stimulu. Týmto stimulom môže byť napríklad prechádzajúce lietadlo, ktoré dodáva malé ľadové kryštály obsiahnuté v kondenzačnej stope do hornej časti atmosféry.

Podchladené kvapôčky vody, ktoré tvoria oblaky Altocumulus, zamrznú na týchto ľadových časticiach a premenia sa na väčšie a ťažšie ľadové kryštály.

V dôsledku zníženia obsahu vodnej pary vo vzduchu použitom na jeho resublimáciu sa okolité kvapôčky vody odparujú, čo spôsobuje vytvorenie zdanlivej diery v oblaku. Väčšie a ťažšie ľadové kryštály zase padajú dole a vytvárajú cirrusový oblak viditeľný z úrovne zeme.

Pozoruhodné oblaky

Tento typ oblakov môže dosahovať pozoruhodné obrazce. Tak ako v Poľsku môžu padajúce ľadovcové častice pod správnym uhlom pozorovateľovi pripomínať tornádo avšak NASA zachytila aj tento obrázok, kde to zase vyzerá na "oblačný tunel".

zdroj: NASA
zdroj: NASA

Táto satelitná snímka ukazuje zdĺhavú dutinu zahŕňajúcu časť juhovýchodného Francúzska 14. januára 2023. Snímka v prirodzených farbách bola získaná spektroradiometrom s miernym rozlíšením (MODIS) na satelite NASA Aqua.

Padajúce ľadové kryštály sú často viditeľné v strede otvorov ako jemné stopy zrážok – prvky nazývané virga. Keď lietadlá prechádzajú oblakmi pod dosť ostrým uhlom, vytvárajú malé kruhové dutiny. Ak prechádzajú cez oblaky pod malým uhlom, môžu produkovať dlhé „kanálové oblaky“ s dlhými virgami, ako to bolo v prípade oblaku zachyteného NASA. 

Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť dĺžku tohto typu oblakov, patrí hrúbka vrstvy oblakov, teplota vzduchu a stupeň horizontálneho strihu vetra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd