Neuveríte, čo našli vedci v toaletnom papieri. Tieto toxíny predstavujú problém pre naše okolie

Zuzana Macháčová

Vedci z Floridy uvádzajú, že vzorky toaletného papiera zo 4 kontinentov obsahovali toxické chemické látky PFAS. Tieto chemikálie majú škodlivé účinky na ľudské zdravie a môžu výrazne ovplyvniť úroveň znečistenia vody.

Tím vedcov z Floridy testoval toaletný papier na prítomnosť tzv. „trvalých chemikálií“ PFAS. Ide o  skupinu približne 14 000 syntetických perfluóralkylových a polyfluóralkylových zlúčenín, ktoré sa prirodzene dlho nerozkladajú.

Výsledky tejto štúdie boli uverejnené vo vedeckom časopise Environmental Science & Technology Letters a 13. marca  bola štúdia zverejnená aj v časopise The Guardian.

Toxický toaletný papier

Hlavný autor štúdie Jake Thompson v rozhovore pre webovú stránku WSVN priznal, že sa rozhodol uskutočniť štúdiu, pretože vedel, že tieto zlúčeniny sa používajú pri výrobe papiera.

Tím kontroloval prítomnosť PFAS v toaletných papieroch. Išlo o 21 značiek z rôznych častí sveta ako napríklad Severnej Ameriky, západnej Európy, Afriky a Strednej a Južnej Ameriky.

Ukázalo sa, že všetky testované papiere obsahovali zlúčeniny, ktoré môžu mať významný vplyv na znečistenie vody. Odpad spláchnutý do toalety končí v odpadových vodách a následne v čističkách, ktoré tieto toxické zlúčeniny z vody neodstraňujú.

Ako sa PFAS dostávajú do toaletného papiera

Thomspon poukázal na to, že podľa analýzy recyklované výrobky obsahujú rovnaké množstvo PFAS ako iný toaletný papier. To môže znamenať, že nie je možné vyhnúť sa PFAS v toaletnom papieri.

Thomspon taktiež uviedol: „Táto chemikália je všadeprítomná. Ja tiež nebudem meniť toaletný papier a netvrdím, že ľudia by mali prestať používať toaletný papier alebo ho používať menej.“

Nová štúdia nenaznačuje, že používanie toaletného papiera s obsahom PFAS môže mať priamy negatívny vplyv na zdravie. Avšak vedci zdôraznili, že ide o tému, ktorá stojí za preskúmanie.

Chemikálie PFAS

PFAS sú vo výrobkoch používané kvôli svojim vodeodpudivým a protipožiarnym vlastnostiam, no ich trvalá prítomnosť v životnom prostredí je nežiadúca.

Chemikálie PFAS môžu spôsobiť širokú škálu zdravotných problémov vrátane rakoviny, neplodnosti a komplikácií pri tehotenstve, zvýšenej hladiny cholesterolu alebo problémov s imunitným systémom. Predchádzajúce štúdie ukázali, že chemikálie PFAS sa veľmi dlho rozkladajú a hromadia sa v životnom prostredí, a dokonca aj v ľudských tkanivách.

Takmer všetci obyvatelia USA majú v krvi zistiteľné hladiny aspoň niekoľkých PFAS. Ide o širokú škálu výrobkov vrátane vodotesného oblečenia a obalov potravín. Odhaduje sa, že 200 miliónov ľudí v USA pije vodu s obsahom PFAS, ktorá výrazne prevyšuje hodnoty odporúčané americkou Agentúrou na ochranu životného prostredia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd