Neuveríte, čo objavila nová štúdia v potravinách, ktoré každý deň konzumujeme

Peter Minárik

Viesť pohodlný život nám umožňuje široké spektrum látok z ktorých mnohé majú aj negatívny dopad na naše zdravie. Vedci z Austrálie však prišli so zaujímavou štúdiou, aké všetky látky sa dostávajú do nášho potravinového reťazca.

Austrálska vedecká agentúra Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) zverejnila novú štúdiu, ktorá má prekvapivý záber.

Nová štúdia vedená CSIRO s názvom „Meranie rizík potravinovej bezpečnosti a bezpečnosti spojených s mikro- a nanoplastickým znečistením “ ukázala, že mikro a nanoplasty sa ľahko dostávajú do potravín, ktoré často konzumujeme nesprávnym balením týchto potravín.

Štúdia zistila, že takéto plasty môžu mať nepriaznivý vplyv na bezpečnosť a bezpečnosť potravín v celosvetovom meradle.

Plasty sa dostávajú do potravín najmä balením

Špecialista na bezpečnosť potravín Dr. Jordi Nelis, ktorý je tiež hlavným autorom výskumnej práce, uviedol, že plasty sa môžu dostať do ľudského potravinového reťazca niekoľkými rôznymi cestami.

Jednou z hlavných zistených ciest ako sa dostávajú plasty do potravín bolo balenie potravín a samotné spracovanie.

Nelis povedal: „Čerstvé potraviny môžu byť napríklad bez plastov, keď sa zbierajú, ale obsahujú plasty už v čase, keď sa s nimi manipuluje, zabalia sa a dostanú sa k nám na stôl.

„Stroje, dosky na krájanie, plastové obaly, to všetko obsahuje mikroplasty, ktoré následne konzumujeme.

Zistenia ukázali, že mikroplasty sa nachádzajú najmä v rybách, nápojoch, kuracom mäse, ryže a v jedlách a nápojoch, ktoré si nechávate doručiť aj ku vám domov.

Vyhnite sa plastom

Štúdia sa nezaoberala len výskumom a hľadaním mikroplastov v potravinovom reťazci, avšak zisťovala aj ako sa im vyhnúť.

Prvé, čo môžete urobiť je, si jedlá na konzumáciu nebaliť do mikroténových sáčkov, nepoužívať igelitky a obaly, ktoré sú z plastu.

Ak si nabudúce objednáte jedlo s doručením domov, tak si vyberte reštauráciu, ktorá používa kompostovateľné a ekologické jednorázové obaly.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd