NEVERTE HOAXOM! Zemetrasenia sa predpovedať nedajú. Ďalšie sa nemusia vyskytnúť

NEVERTE HOAXOM! Zemetrasenia sa predpovedať nedajú. Ďalšie sa nemusia vyskytnúť
Dominik Cenkner

Slováci sa nezaprú. Takmer okamžite po zemetrasení sa internetom začali šíriť hoaxy, ktoré v ľuďoch vyvolávajú len zbytočnú paniku.

Zemetrasenie o sile 5,0 magnitúdy, ktoré sa vyskytlo v pondelok večer o 20:23 h neďaleko Domaše, vystrašilo množstvo ľudí. Je to pochopiteľné, keďže otrasy boli pomerne silné a cítili ho obyvatelia naprieč východom - od Uble po Gelnicu. 

Čo však už pochopiteľné nie je, sú hoaxy, ktoré sa takmer okamžite začali šíriť internetom. Tie v ľudoch vyvolávajú len zbytočne ďalší strach. 

Zemetrasenia sa predpovedať nedajú

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť „overené“ informácie o tom, že Slovensko zasiahnu ďalšie zemetrasenia. Stať sa tak má presne o polnoci a potom nadránom nášho času. Ide o hoax. 

Aj keď žijeme v modernej dobe, zemetrasenia sa predpovedať nedajú. Ide totiž o komplexné geologické udalosti, ktoré závisia od mnohých faktorov a sú ťažko predvídateľné. Existujú však vedci a geológovia, ktorí študujú zemetrasenia a snažia sa porozumieť vzorcom výskytu týchto udalostí, aby mohli lepšie pripraviť postihnuté oblasti na možné následky.

V rámci vedeckého výskumu sa vyvíjajú metódy na monitorovanie zemetrasení a získavanie dát, ktoré môžu pomôcť predvídať určité aspekty týchto udalostí, ako napríklad seizmická aktivita v určitých oblastiach. Tieto informácie môžu byť použité na zlepšenie stavebných noriem a na lepšiu prípravu na zemetrasenia, ale presné predpovedanie presného času, miesta a veľkosti zemetrasenia zatiaľ nie je možné.

Ďalšie dotrasy sa môžu vyskytnúť, ale

Pravdou však je, že v prípade väčších zemetrasení sa v danej lokalite môžu vyskytnúť aj ďalšie zemetrasenia, tzv. dotrasy. Nie je to však podmienkou a spravidla sú tieto otrasy slabšie ako prvé zemetrasenie.

Povedať, že nás o polnoci či nadránom čaká ďalšie zemetrasenie je preto nezmysel. Neverte preto nezmyslom a hlúpostiam, ktoré sa internetom šíria. 

V súvislosti so zemetrasením sme spustili aj online prenos. Na tomto odkaze nájdete všetky dôležité informácie >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd