New York sa potápa pod váhou svojich mrakodrapov. Manhattan už nebude na mape

New York sa potápa pod váhou svojich mrakodrapov. Manhattan už nebude na mape
Veronika Salayová

New York City sa každý rok potopí o 1 až 2 milimetre ročne, no niektoré časti sa potápajú oveľa rýchlejšie. Problémom je nielen stúpanie hladiny morí, ale hlavne pokles pôdy pod váhou mrakodrapov. Manhattan to už má zrátané...

Podľa odborného článku Earth´s Future sa New York kvôli váhe svojich mrakodrapov ponorí o 1 až 2 milimetre ročne. Niekoľko milimetrov nemusí znieť ako veľa, ale niektoré časti mesta sa potápajú oveľa rýchlejšie. Manhattan sa o pár rokov môže „stratiť“ pod vodou...

Deformácia by mohla predstavovať problém pre toto nízko položené mesto, kde žije viac ako 8 miliónov ľudí. Niektorým pobrežným častiam tak hrozí úplný zánik a toto ikonické mesto sa môže o niekoľko desaťročí doslova potopiť pod váhou svojich mrakodrapov. 

Metropola leží na mäkkom podloží

V New Yorku je vyše milión mrakodrapov. Odborníci vypočítali ich hmotnosť a zistili, že ich váha je približne 764 000 000 000 kilogramov. Podľa odhadov výskumníkov USGS na ploche 777 km štvorcových, ktorá zahŕňa mesto New York, leží 762 miliónov ton betónu, skla a ocele. Táto váha výrazne napomáha poklesu pôdy, keďže táto pobrežná metropola leží na mäkkom podloží. 

Pôda pod mestom klesá a hladina morí stúpa. Predpokladaný nárast hladiny mora predstavuje veľkú hrozbu pre pobrežné mestá s očakávaným nárastom o 20 až 60 cm do roku 2050 na celom svete. Kombinácia týchto dvoch faktorov je pre New York veľmi nepriaznivá a znepokojujúca. 

New York čelí vážnym výzvam v súvislosti s nebezpečenstvom záplav. Hrozba zvýšenia hladiny mora je v tomto meste 3- až 4-krát vyššia ako celosvetový priemer pozdĺž atlantického pobrežia Severnej Ameriky. 

Manhattan sa potápa najrýchlejšie

Vedci predpokladajú, že postglaciálne izostatické účinky spôsobia do roku 2100 pokles mesta o 50 až 150 cm. Veľká časť dolného Manhattanu leží v nadmorskej výške 1 až 2 m nad morom − o 80 rokov tak môže byť Manhattan pod vodou! 

Väčšina mesta má podložie z bridlice, mramoru a ruly, a tieto horniny sú zodpovedné za časť poklesu. Avšak pôda bohatá na íl a umelé výplňové materiály, ktoré sú obzvlášť rozšírené na dolnom Manhattane, môžu spôsobiť v tejto lokalite ešte výraznejší pokles a táto lokalita sa môže postupne stratiť z mapy sveta.

Odborníci však už skúmajú možnosti, ako zmierniť tento pokles, pretože ak sa nič nespraví, tak New York, ako ho poznáme dnes, už o pár rokov nebude rovnaký...

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd