Nezabudni na mňa v aute: Polícia upozorňuje na zabudnuté deti či psov v horúčavách. V Holandsku sa už stala tragédia

Dominik Cenkner

Nezabudni na mňa v aute. Aj tento rok slovenská polícia prichádza s kampaňou, ktorá pripomína dôležitosť skontrolovania si vozidla pred tým, než ho jeho majiteľ či vodič opustí. Nechať v rozhorúčenom aute dieťa či domáceho miláčika môže skončiť tragicky. To je aj prípad, ktorý riešia v Holandsku.

Tragický prípad vyšetruje holandská polícia. V Rotterdame zomrelo dieťa po tom, čo zostalo zatvorené v slnkom rozpálenom aute. V súvislosti s nešťastím bol zadržaný jeden muž.

Dieťa v kritickom stave našli svedkovia v pondelok popoludní vo vnútri zaparkovaného auta v priemyselnej zóne Rotterdamu. Na miesto okamžite vyrazili záchranári vrátane vrtuľníka. Malého chlapca sa ale napriek všetkej snahe zachrániť nepodarilo.

Polícia v súvislosti s tragédiou zadržala jedného muža, ktorého po výsluchu opäť prepustila. Podľa informácií webu AD má ísť o otca dieťaťa. Čo presne za tragédiou stojí, je teraz predmetom vyšetrovania. Úrady zatiaľ nezverejnili ani príčinu smrti dieťaťa ani jeho vek.

 

Tragédia v Holandsku, chlapec ostal v aute zrejme niekoľko hodín

V Rotterdame okolo 17. hodiny, kedy bolo dieťa nájdené, panovali teploty okolo +25 °C. Vzhľadom na to, že chlapec mohol byť v aute aj niekoľko hodín, mohol v zavretom aute čeliť oveľa vyšším teplotám.

„Už počas 10 minút môže byť v aute o sedem stupňov vyššia teplota ako vonku. Keď je dieťa vystavené teplote blížiacej sa +40 °C, hrozia mu vážne komplikácie, ako je napríklad úpal. Pri vyššej teplote môže aj zomrieť,“ vysvetlil odborník z organizácie Health First Kevin Campbell.

U malých detí nefunguje termoregulácia ešte tak ako u dospelých a veľmi rýchlo dôjde k zvýšeniu telesnej teploty. Dieťa sčervenie, začne zrýchlene dýchať a má zrýchlenú srdcovú akciu.

Nezabudni na mňa v aute

Polícia upozorňuje na nebezpečenstvo ponechania detí a domácich zvierat v rozpálených autách. S pribúdajúcimi teplotami opäť spustila kampaň s názvom Nezabudni na mňa v aute.

Vyzýva takisto občanov, aby v prípade spozorovania dieťaťa v zaparkovanom aute neváhali a okamžite ich kontaktovali. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

„Ponechanie dieťaťa v aute môže mať trestnoprávne následky. V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Osoba môže čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa,“ pripomenul hovorca.

Upozornil, že zdravotné problémy z rýchlo stúpajúcich teplôt hrozia aj domácim zvieratám. Presne takýto prípad už riešila polícia v Bratislave.

O udalosti informovali bratislavskí policajti. „Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave IV boli v nedeľu (07.07.2024) vyslaní krátko po 14.00 h na parkovisko nachádzajúce sa medzi nemocnicou Bory a nákupným centrom, kde sa v zmysle oznámenia mal nachádzať na slnku, v uzamknutom motorovom vozidle, psík,“ uviedla polícia.

 

Prostredníctvom rozhlasu nákupného centra, ako aj nemocnice policajti dali vyhlásiť majiteľa vozidla, pričom k vozidlu následne prišla žena, ktorá uviedla, že psa nechala vo vozidle, zabudla na neho a išla na manikúru. „Policajti uvedenú udalosť objasňujú ako priestupok podľa zákona o veterinárnej starostlivosti,“ dodali muži zákona.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd