Nezabudnite, o týždeň si MENÍME ČAS. Veľká noc prinesie LETNÝ čas

Nezabudnite, o týždeň si MENÍME ČAS. Veľká noc prinesie LETNÝ čas
Veronika Salayová

Už budúci víkend nastane zmena času a my si všetci povinne budeme meniť čas zo zimného na letný. Táto zmena času sa udeje počas Veľkej noci. 

Máme pred sebou ďalšiu zmenu času. Čaká nás posledný marcový víkend, ktorý už tradične patrí zmene času. Už budúci víkend prejdeme zo zimného času na letný. 

Čas na hodinkách si budeme všetci povinne meniť 31. marca, na Veľkonočnú nedeľu, kedy si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod., a tak bude noc o hodinu kratšia. 

V noci z Bielej soboty 30. marca na Veľkonočnú nedeľu 31. marca sa skončí platnosť stredoeurópskeho času (SEČ) a my plynule prejdeme na stredoeurópsky letný čas (SELČ).

V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu kratšie, no na oplátku za skoršie ranné vstávanie nás čakajú dlhšie poobedia za denného svetla, čiže sa bude stmievať neskôr. Dni sa naďalej na severnej pologuli predlžujú a výhody letného času si tak budeme môcť naplno vychutnať až do letného slnovratu v júni.

 

Letný čas tentoraz prichádza s Veľkou nocou

Zhodou okolností zmena času prichádza spolu s Veľkou nocou. Dobrou správou je, že zmena času nebude na nás pôsobiť príliš traumatizujúco, pretože v pondelok väčšina z nás nečaká skoré ranné vstávanie.

Pondelok a mnohí aj v utorok budú mať ešte voľno, takže prechod na letný čas bude menej zaťažujúci pre ľudský organizmus. Ako vieme, zmena času nie je prospešná pre naše tzv. vnútorné hodiny.

Zmeny v biologických hodinách môžu ovplyvniť aj hormonálne hladiny, napríklad kortizol a melatonín, ktoré sú zodpovedné za reguláciu stresu a spánku. Zmena času zvyčajne veľmi negatívne vplýva aj na pozornosť a koncentráciu. 

 

Dokedy si budeme meniť čas?

Ak vás zaujíma, dokedy si budeme ešte povinne posúvať čas, tak odpoveď znie, že minimálne do roku 2027, a nie je vylúčené, že aj dlhšie. Táto téma sa má totiž v Európskej únii opäť nastoliť až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane. 

Meniť čas si tak budeme ešte minimálne 3 roky. Ako to nakoniec so striedaním času dopadne, je nateraz otázne predpovedať. Všetko bude záležať na európskych politikoch, ako a kedy o tejto veci rozhodnú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd