Nezabudnite! Už tento víkend nás čaká úchvatné predstavenie na nočnej oblohe

Nezabudnite! Už tento víkend nás čaká úchvatné predstavenie na nočnej oblohe
Zuzana Macháčová

Už počas tohto víkendu nás čaká ďalšie nebeské divadlo, a to Snehový Mesiac. Pôjde o najmenší spln v roku 2024.

Februárový spln, nazývaný aj Snehový spln, bude druhý spln v roku 2024. Tento víkend vyjde v celej svojej kráse, ale na súmraku nečakajte obrovskú guľu. Vďaka orbitálnej mechanike bude Snehový spln najmenším v roku 2024.

Mini spln

Snehový spln bude na svojom vrchole počas denného svetla 24. februára, asi deň pred dosiahnutím svojho apogea, najvzdialenejšieho bodu od Zeme na svojej obežnej dráhe. Tým vznikne „mini “ spln, ktorý sa z nášho pohľadu bude javiť o niečo menší ako priemer. Nastane presne o 13:30 h. 

Napriek svojej malej veľkosti Snehový spln, známy aj ako „Hladný Mesiac“ alebo „Búrkový Mesiac“, ale aj „Vlčí Mesiac“, podľa NASA sľubuje úchvatné predstavenie. Jeho vystúpenie bude znamenať začiatok festivalu lampiónov, ktorý je súčasťou osláv čínskeho nového roka.

 


Aj keď sa ukáže už počas dňa, najlepší čas na to, aby ste ho videli, bude zajtra večer po západe slnka. Pre lepší výhľad nájdite vysoký bod otočený na východ s jasným horizontom.

Snehový mesiac

Februárový spln sa tradične nazýva Snehový Mesiac, pretože pripadá na obdobie roka, keď je v severných oblastiach najsilnejšie sneženie. Tento názov pochádza z dávnych poľnohospodárskych tradícií a prírodných cyklov, ktoré pozorovali domorodé komunity.

V mnohých kultúrach sa názvy splnu spájajú so sezónnymi udalosťami alebo prírodnými javmi, ktoré sa týkajú poľnohospodárstva a každodenného života.

Február je často mesiacom drsných zimných teplôt a hustého sneženia v mnohých častiach severného sveta, a preto sa spln tohto obdobia nazýva Snehový Mesiac. Toto označenie odráža historický význam splnu pri označovaní prírodných cyklov a interakcie človeka s okolitým prostredím.

Nasledujúci spln

Po tomto mini splne bude nasledujúci spln „Červí Mesiac“, ktorý budeme môcť pozorovať 25. marca. Červí Mesiac vstúpi do zemského tieňa a spôsobí mierne polotieňové zatmenie Mesiaca.

 

 

Tým sa Mesiac dostane do pozície pre úplné zatmenie Slnka o 2 týždne neskôr, 8. apríla, ktoré bude viditeľné v severozápadnom Mexiku, 15 štátov USA a 6 kanadských provinciách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd