Nezabudnite! Už tento víkend nastáva zmena. Všetci povinne prechádzame na LETNÝ ČAS

Nezabudnite! Už tento víkend nastáva zmena. Všetci povinne prechádzame na LETNÝ ČAS
Veronika Salayová

Pred nami sú posledné dni zimného času a v noci zo soboty na nedeľu prechádzame na letný čas. Budeme si tak všetci povinne posúvať ručičky na hodinkách. 

Zimný čas končí a cez víkend začína letný. Mnohí sa tešia, iní menej − táto téma zmeny času dvakrát do roka je veľmi diskutovaná v Európe a aj na Slovensku už niekoľko rokov. Prechod na jednotný čas je zatiaľ v nedohľadne...

Síce je možné, že k nemu o pár rokov príde, no či sa to naozaj udeje, s určitosťou zatiaľ nikto nevie. Táto téma sa má v Európskej únii opäť nastoliť až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane.

Tentoraz zhodou okolností prechod zo zimného času na letný nastáva spolu s veľkonočnými sviatkami, takže ranné skoršie vstávanie do takej veľkej miery na vlastnej koži nepocítime. 

 

Tento víkend prejdeme na letný čas

V noci z Bielej soboty 30. marca na Veľkonočnú nedeľu 31. marca sa skončí platnosť stredoeurópskeho času (SEČ) a my plynule prejdeme na stredoeurópsky letný čas (SELČ).

Čas na hodinkách si teda budeme všetci povinne meniť 31. marca, t j. na Veľkonočnú nedeľu, kedy si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod., a tak bude noc o hodinu kratšia. 

Keďže v pondelok máme na Slovensku ešte sviatok, tak mnohí malú voľno a nemusia tak skôr vstávať v pondelok do práce. V ďalšie dni však už budú musieť... Vlastne my všetci a realita skoršieho vstávania nás dobehne. 

 

Okrem nepríjemného vstávania o hodinu skôr, než ako sme zvyknutí, však budú poobedia za denného svetla dlhšie. Dlhšie posedenia s kamarátmi na letnej terase pri dobrej káve či vínku je na druhej strane príjemné pozitívum zmeny času. 

Zajtra teda nastane posledný marcový víkend, ktorý už tradične patrí zmene času. Nezabudnite preto, že v nedeľu ráno sa zobudíme už do letného času!

Ďalšia zmena času, teda prechod z letného do zimného času nastane až v posledný októbrový víkend. Užite si tak letný čas do sýtosti! 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd