Nezabudnite! Zmena času nastane už cez víkend. Pospíme si viac alebo menej?

Nezabudnite! Zmena času nastane už cez víkend. Pospíme si viac alebo menej?
Veronika Salayová

Cez víkend si všetci povinne prestavíme čas na svojich hodinkách − prechádzame totiž zo zimného času na letný. Kedy k zmene dôjde a pospíme si o hodinu viac alebo menej? 

Posledný marcový víkend si už tradične meníme čas na svojich hodinkách, keďže nastáva prechod zo zimného času na letný. Inak tomu nebude ani tento rok, a zmena tak nastane už čoskoro.

Zimný čas sa teda chýli k svojmu koncu a o pár dní tu máme letný čas, ktorý mnohí vítajú. Zmena nastane počas noci zo soboty na nedeľu. Čas na hodinkách si budeme všetci povinne meniť 26. marca, t j. v nedeľu, kedy si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod.

Od nedele tak budeme mať letný čas, no má to azda aj jednu nevýhodu − pospíme si o hodinu menej a ráno budeme vstávať skôr, než sme boli doteraz zvyknutí. 

Prechod teda bude pre niektorých zrejme náročnejší, ale odmenou budú dlhšie letné večery za vidna. Dni sa budú každým dňom viac a viac predlžovať a my si tak budeme môcť vychutnať príjemné letné terasy do sýtosti. 

V USA zrušia striedanie času, Európa si musí počkať

Striedanie času mnohým Európanom vrátane Slovákov prekáža, no meniť čas pravidelne dvakrát do roka si budeme ešte niekoľko rokov. 

Táto téma sa v Európskej únii opäť nastolí až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane. Meniť čas dvakrát do roka si tak budeme ešte minimálne 4 roky. 

V USA, naopak, ohľadom tejto témy pokročili. Minulý rok Senát Spojených štátov amerických schválil návrh zákona, ktorý zavedie letný čas natrvalo. Ak sa tak stane, nadobudne účinnosť v novembri 2023, teda na konci letného času v tomto roku. 

USA tak zrejme zruší striedanie času už tento rok, zatiaľ čo Európa si bude musieť na takého definitívne rozhodnutie ešte pár rokov počkať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd