Nezvyčajné POČASIE sa rúti na Slovensko. Čo sa to udeje, kedy a kde to bude najhoršie?

Nezvyčajné POČASIE sa rúti na Slovensko. Čo sa to udeje, kedy a kde to bude najhoršie?
Peter Minárik

Niekoľko dní avizujeme, že na Slovensko sa rúti potencionálne nebezpečné, no predovšetkým nezvyčajné počasie. Predpovede sa potvrdzujú, aj keď ten najnebezpečnejší poveternostný jav z celej blížiacej sa situácie - vietor, numerické modely oslabujú. Stále sú však očakávané poryvy vetra natoľko silné, že môžu páchať aj škody. Okrem vetra nás čakajú aj ďalšie nezvyčajné javy.

Naše územie aktuálne zažíva veľmi teplé počasie, ktoré prinieslo v piatok na západ krajiny teploty s hodnotami až +17 °C a zajtra bude ešte teplejšie. Do našej oblasti by mal v sobotu vrcholiť príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý prinesie maximálne teploty na úrovni okolo +21 °C.

Počasie, najmä po tej teplotnej stránke síce vyzerá na prvý pohľad idylicky, no opak je pravdou. Dalo by sa povedať, že je to ticho pred búrkou, ktorá doslova môže aj prísť.

Studený front sa rúti

Počas soboty to na západe krajiny bude aj na tričká, no už v týchto chvíľach môžeme nad severným Nemeckom pozorovať studený front, ktorý začína počasie kaziť a zajtra pokazí aj na našom území. Okolo poludnia bude ešte príjemne, teplo, no pozor! Potom príde prudký zvrat.

 

Studený front začne z Českej republiky postupovať nad naše územie a tá podstatná hodina, ktorú si zapamätajte je 15:00. Práve okolo 15:00 začne studený front ovplyvňovať počasie na našom území a pekné počasie skončí. 

Hneď na začiatok prinesie studený front ten najnebezpečnejší, očakávaný jav a to vietor. Príchod studeného frontu bude neprehliadnuteľný. Začne sa stáčať vietor na severozápadný a prudko zosilnie. Pôjde o taký príchod frontu, aký možno pozorovať počas leta pri príchode frontálnych búrok.

Na čele frontu sa môžu vyskytnúť aj ojedinelé búrky i keď ich pravdepodobnosť je nižšia, ako sa pôvodne očakávalo. Front tak prinesie najmä dážď a silný vietor, ktorý vo večerných hodinách vystrieda prudké ochladenie.

To bude také intenzívne, že v nedeľu ráno dokonca môže hranica sneženia poklesnúť na severe aj do nižších polôh a snežiť môže už od 500 m n.m. V kombinácii so silným vetrom tak hrozí ojedinele aj fujavica.

Najnebezpečnejší vietor bude na západe

Vietor pri príchode frontu zosilnie na celom území, no nárazy sa budú pohybovať maximálne do 20 m/s, na horách to môže byť aj viac.

 

Pozor si treba dať nadchádzajúce hodiny predovšetkým na západnom a južnom Slovensku. Nárazy vetra by mohli ojedinele prekročiť rýchlosť až 25 m/s.

Na detailnejšom numerickom modeli ICON-D2 si môžete všimnúť, že na západe to bude najnebezpečnejšie v okolí Bratislavy a Malých Karpát. Z lesa sa tak odporúčame vrátiť do 15:00.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd