Ničivá búrka zasiahla portugalský ostrov Madeira. Zomrelo 32 ľudí

Zuzana Macháčová

Turistický ostrov Madeira zasiahla ničivá búrka. Silný dážď a vietor rúcali stromy a spustili masívne zosuvy pôdy. O život prišlo 32 ľudí. 

Na portugalskom ostrove Madeira včera zahynulo najmenej 32 ľudí v dôsledku ničivej búrky Oscar. Tá prevracala autá, zaplavila domy a spôsobila rozsiahle zosuvy pôdy.  

Popadané stromy a mosty

Na cestách boli popadané stromy, zrútené mosty, čím museli izolovať časti obľúbenej turistickej destinácie. Za 24 hodín spadlo až 600 l zrážok. 

V dôsledku výdatných zrážok začala stúpať voda a ľudia z nízko položených oblastí hlavného mesta Funchal sa museli rýchlo evakuovať. Až 69 ľudí bolo prevezených do nemocnice. 

Uzavreté letisko a školy

Kvôli nepriaznivému počasiu museli uzavrieť letisko a zrušiť viac ako 60 letov. Taktiež uzavreli aj školy.  Na ostrove vydali červené varovanie pred počasím. 

Najviac postihnuté oblasti sú Funchal, Santa Cruz, Machico a Câmara de Lobos. V súčasnosti je evakuovaných 38 osôb, z toho 22 vo Funchale, 15 v Câmara de Lobos a jedna v Santa Cruz.

Búrka Oscar prepisovala v súvislosti so zrážkami rekordy. Prekonaný bol aj vyše 13-ročný rekord. Zrážky z 20. februára 2010 spôsobili menšie škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd