Ničivé prírodné divadlo na Islande. Fotografie valiacej sa lávy vyrážajú dych

Ničivé prírodné divadlo na Islande. Fotografie valiacej sa lávy vyrážajú dych
Veronika Sádovská

Už tretia erupcia v okolí Grindavíku na Islande priniesla ďalšie ničivé dôsledky. Fotografie valiacej sa lávy vyrážajú dych.

V poradí tretia erupcia neďaleko islandského mesta Grindavík prišla len pred pár dňami. Nová trhlina, čerstvá lávy, evakuovaní obyvatelia. Najnovšie fotografie ukazujú aké ničenie so sebou láva prináša.

Vydané varovania

Už koncom januára mnohí odborníci varovali, že do dvoch týždňov je pravdepodobné, že nastane nová erupcia. To sa aj splnilo a nová trhlina sa otvorila minulý týždeň vo štvrtok, teda 9. februára.

 

 

Išlo už o tretiu erupciu od decembra minulého roku. Prvá otvorila trhlinu bola severne od mesta Grindavík v decembri, druhá nastala v januári južnejšie a bližšie pri tomto meste a tretia vo februári na mieste prvej erupcie.

Láva sa začala vynárať pozdĺž tri kilometre dlhej pukliny v zemi. Hoci bola obývaná oblasť ušetrená od roztavenej horniny, cesty a potrubie na teplú vodu boli zničené v priebehu niekoľkých hodín.

Dychberúce fotografie

V galérii pod článkom nájdete sériu fotografií valiacej sa lávy. Keďže v našich podmienkach takýto pohľad nevidíme často, fotografie nám približujú skazu, ktorá nastala len v priebehu niekoľkých desiatok minút.

 

 

Rozžeravená láva prúdiaca cez zamrznuté územie, sneh úplne pohltila miestnu infraštruktúru.

Erupciám nie je koniec

Podľa odborníkov sopečný masív ešte nepovedal posledné slovo. Vulkanológovia predpokladajú, že po krátkej prestávke by čoskoro mohla prísť ďalšia erupcia. 

Mesto Grindavík aj blízka turistami obľúbená Modrá lagúna tak zažívajú krušné časy. Láva na niektorých miestach prekonala aj bariéry, ktoré mali Modrú Lagúnu chrániť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd