Ničivé sucho postihlo Amazóniu. Ide o prvé sucho po 120 rokoch

Ničivé sucho postihlo Amazóniu. Ide o prvé sucho po 120 rokoch
Veronika Sádovská

Amazónia bojuje s veľkým suchom. Hladina jedného z prítokov rieky Amazonky v srdci brazílskeho dažďového pralesa klesla v pondelok na najnižšiu úroveň za viac ako 120 rokov.

Brazílska časť Amazónie trpí suchom. V Manause, najľudnatejšom meste regiónu, ktoré sa nachádza na sútoku riek Amazonka a Rio Negro, bola hladina vody  v pondelok 13,59 metra. Ide o najnižšiu úroveň zaznamenanú od roku 1902.

Nepršalo už tri mesiace

Situácia je zložitá aj na menších vodných tokoch regiónu. Rieky vysychajú, odrezávajú celé komunity od sveta a teplota vody vo vodných nádržiach nebezpečne stúpa.

Podľa agentúry civilnej obrany bolo suchom doteraz postihnutých 481 000 obyvateľov tohto regiónu. Niektoré oblasti zaznamenali od júla do septembra najnižšie zrážky za viac ako štyri desaťročia.

„V našej komunite nepršalo tri mesiace," povedal agentúre Reuters obyvateľ mesta Santa Helena do Ingles, západne od Manausu. „Je oveľa teplejšie ako počas predchádzajúcich období sucha."

Pre týchto obyvateľov zohráva kľúčovú úlohu riečna doprava. Zo 62 obcí v Amazónii žije väčšina obyvateľov na brehoch riek, potokov a jazier. Sucho zabránilo mnohým lodiam dostať sa do dediny a obmedzilo dodávky potravín, pitnej vody a liekov. Väčšinu tovarov prinášajú na miesta traktormi alebo ich nosia samotní dobrovoľníci.

Mení sa aj ekosystém dažďového pralesa

Sucho ovplyvňuje aj ekosystém amazonského dažďového pralesa. Vysoká teplota vody v jazere Tefe, ktoré je domovom vzácnych druhov sladkovodných veľrýb, mala katastrofálne následky pre populáciu približne 1 500 jedincov.

Odhaduje sa, že do konca septembra tam mohlo zomrieť asi 10 % týchto vodných cicavcov. Za pár dní jazero vyplavilo na breh viac ako sto mŕtvych jedincov.

Brazílske ministerstvo vedy uviedlo, že sucho je priamo spojené s nástupom anomálie počasia El Niňo, ktorá podnecuje extrémne poveternostné podmienky po celom svete. Vo vyhlásení zverejnenom začiatkom tohto mesiaca predstavitelia uviedli, že sa predpokladá, že bude trvať najmenej do decembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd