VIDEO: Ničivé tornádo v Oklahome za sebou zanechalo zdevastované mestá

Ema Bazhaykin

Severovýchodnou Oklahomou sa prehnalo tornádo, ktoré za sebou zanechalo obrovské škody. Najsilnejšie zasiahlo mesto Barnsdall, ktoré zostalo úplne zničené. Úrady hlásia aj jedného mŕtveho.

Tornádo sa v pondelok večer prehnalo mestom Barnsdall v Oklahome, asi 40 minút severne od Tulsy. V meste žije okolo 1 000 obyvateľov a ako tvrdia úrady, väčšina domov tu prišla o strechy nad hlavou.

Mnohí ľudia zostali uväznení vo svojich domovoch a pre zničené elektrické vedenia a možné úniky plynu boli vystavení riziku. Miestne záchranné orgány stále pracujú na sprejazdnení ciest. 

Meteorologická služba uviedla, že viac ako 3,4 milióna ľudí, 1 614 škôl a 159 nemocníc v Oklahome, častiach južného Kansasu a ďalekom severnom Texase, čelilo v pondelok najvážnejšej hrozbe tornád.

 

Tornádo si vyžiadalo jednu obeť

Najmenej jedna osoba v Oklahome zomrela v dôsledku tornáda, ktoré sa prehnalo malými mestami, keď sa silné búrky presunuli z juhu do centrálnych oblastí a spôsobili  škody na zdraví a majetkoch miliónov obyvateľov.

Šerif okresu Osage pre CNN uviedol, že doposiaľ neidentifikovaná osoba zomrela v pondelok večer v dôsledku tornáda práve v meste Barnsdall uprostred najhoršej fázy búrky.

Zatiaľ sa nevie, koľko ďalších ľudí mohlo byť zranených, ale záchranné práce stále prebiehajú. „Sú oblasti, ktoré boli úplne zničené. Zachránili sme niekoľko ľudí uväznených v troskách,“ dodal.

 

Búrky sa prehnali Oklahomou v čase, keď sa oblasti vrátane Sulphur a Holdenville ešte stále spamätávali z tornáda, ktoré zabilo štyroch ľudí na konci minulého mesiaca. Oklahomské štátne núdzové operačné stredisko, ktoré koordinuje odozvu na búrky z bunkra neďaleko hlavného mesta štátu Oklahoma City, je tak nepretržite v pohotovosti už od nešťastných udalostí z minulého týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd