Ničivé zemetrasenie sa blíži, varuje geológ. Istanbulu hrozí katastrofický scenár

Veronika Salayová

Podľa uznávaného profesora geológie hrozí tureckej metropole katastrofický scenár. Istanbul môže kedykoľvek zasiahnuť silné zemetrasenie, ktoré by spôsobilo zničenie veľkej časti mesta, o obetiach nehovoriac. 

Silné zemetrasenie, na ktoré sa najväčšie turecké mesto Istanbul pripravuje už niekoľko rokov, je veľmi blízko, tvrdí profesor geológie Celal Şengör. Expert z Istanbulskej technickej univerzity to vyhlásil po zemetrasení, ktoré minulý týždeň zasiahlo provinciu Düzke. 

„Toto zemetrasenie v provincii Düzke je dôkazom toho, že geológovia nie celkom dobre porozumeli pohybom anatolskej (litosférickej) dosky,“ povedal Şengör k otrasom o sile 5,9 magnitúdy z minulého týždňa, ktoré si vyžiadali takmer 100 zranených.

Zemetrasenie bolo vtedy cítiť aj v Istanbule a ďalších provinciách vrátane severozápadného Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Bilecik a západných provincií İzmir a Kütahya a hlavného mesta Ankara.

Silné zemetrasenie na dosah?

Silného zemetrasenia v Istanbule sa experti obávajú už dlho. Na základe meraní napätia na zlome medzi dvoma tektonickými doskami na dne Marmarského mora došli geológovia k záveru, že toto pnutie môže spôsobiť otrasy o sile až 7,4 magnitúdy. 

Jedno z najtragickejších zemetrasení v novodobých dejinách Turecka udrelo v auguste 1999, a to ani nie 100 kilometrov juhovýchodne od Istanbulu. Otrasy o sile 7,6 stupňa zasiahli provinciu Kocaeli a zabili viac ako 17.000 ľudí. Odvtedy seizmológovia varujú, že ďalšie silné zemetrasenie v blízkosti Istanbulu by mohlo udrieť pred rokom 2030.

Katastrofický scenár

Istanbulský primátor Ekrem Imamoglu vyhlásil, že asi tretina všetkých budov v meste by silné zemetrasenie nevydržala. Ťažko poškodených budov by podľa neho mohlo byť vyše 130-tisíc, čo by viedlo k obrovskej katastrofe. 

Ak k takémuto zemetraseniu v Istanbule dôjde, spôsobí to v metropole masívnu materiálnu devastáciu a zrejme si vyžiada aj mnoho obetí. 

Tureckom prechádzajú zlomové línie a krajina je veľmi náchylná na zemetrasenia. Viac ako 500 ľudí zahynulo pri zemetrasení v meste Van na východe krajiny v roku 2011, zatiaľ čo ďalšie v januári tohto roku zabilo 41 ľudí vo východnej provincii Elazığ. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd