Niekde aj prší, no čoskoro sa začne ochladzovať. V noci čaká sneženie Bratislavu aj Záhorie

Niekde aj prší, no čoskoro sa začne ochladzovať. V noci čaká sneženie Bratislavu aj Záhorie
Peter Minárik

Počas dnešného dňa zasiahla naše územie snehová kalamita. Pod snehom sa ocitlo celé stredné a východné Slovensko, no vplyvom oteplenia sa zrážky aj na východe zmenili na kvapalné. Teraz nás však čaká ďalšie ochladenie a návrat snehových zrážok aj do nížin.

Uplynulé hodiny priniesli na naše územie výraznú snehovú nádielku, ktorá na Slovensko priniesla množstvo snehu. Sneh spôsoboval problémy najmä na cestách a v energetike. Situácia sa začala popoludní zlepšovať, spolu s tým ako nám začali stúpať teploty. Oteplenie však je len dočasné.

Už v týchto chvíľach dochádza nad Moravou k ochladzovaniu a k zmene kvapalných zrážok späť na snehové a o pár hodín sa ochladí na celom našom území.

Dážď sa opäť zmení na sneženie aj v Bratislave

Jadranská tlaková níž, ktorá nás zasiahla v uplynulých hodinách priniesla množstvo snehu na juh a východ Slovenska. V najviac postihnutých oblastiach, medzi ktoré patrí Vihorlat a Poloniny spadlo až cez 30 cm snehu.

Už včera večer sa oteplilo na západe, vplyvom čoho snehové zrážky prešli do dažďa a na západe pršalo aj počas celého dnešného dňa. Popoludní sa však dážď objavil aj v najjužnejších regiónoch a rozpršalo sa aj vo Východoslovenskej nížine.

Čerstvý sneh tak sadá a odmäk panuje na mnohých miestach. Pred nami je však ďalšie ochladenie.

Už v týchto chvíľach sa studený vzduch nasúva nad Moravu. Zatiaľ čo v Brne sú ešte +2 °C, tak v Olomouci už mrzne pri -1 °C a v Ostrave sú -2 °C. Chladný vzduch sa prepadá cez Moravu a čoskoro začne mrznúť aj na južnej Morave a následne, po 20:00 sa studený vzduch začne nasúvať aj nad Slovensko.

To spôsobí výrazné ochladenie na celom západe. V Bratislave máme aktuálne +4 °C, ale už po 22:00 by malo začať mrznúť a spolu s tým sa kvapalné zrážky zmenia späť na snehové.

Opäť začne snežiť a streda bude chladná

Snežiť tak pred polnocou začne opäť aj v Bratislave a na Záhorí, kde uplynulé hodiny pršalo, no zrážky sa na snehové zmenia aj na zvyšku územia.

V ranných hodinách by sa na Záhorí a aj v Bratislave mohol vytvoriť poprašok snehu.

Okrem zmeny kvapalných zrážok na tuhé sa pripravte na pokles teplôt. Už túto noc nás čaká mrazivá noc. Mrznúť bude na celom území, pričom v dolinách a v kotlinách môžu teploty poklesnúť až k -15 °C. 

očakávané minimálne teploty nasledujúcu noc
očakávané minimálne teploty nasledujúcu noc

Výraznejšie sa neoteplí ani počas zajtrajšieho dňa. Na viacerých miestach sa očakáva celodenný mráz, pričom na juhu a západe sa môžu dostať teploty aj veľmi slabo nad bod mrazu.

očakávané maximá počas stredy
očakávané maximá počas stredy

V nadchádzajúcich hodinách sa tak opäť pripravte na návrat pravého zimného počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd