Nielen v Európe je extrémne teplo, ale aj v USA. Panuje tam učebnicový vzorec Omega

Nielen v Európe je extrémne teplo, ale aj v USA. Panuje tam učebnicový vzorec Omega
Veronika Salayová

Európa v týchto dňoch zažíva extrémne vysoké októbrové teploty, no takto mimoriadne horúco je aj v USA. Počasie sa na oboch kontinentoch akosi nechce rozlúčiť s letom...

Severná pologuľa sa akosi nechce preklenúť do jesenného obdobia. Nad Európou sa nachádza masívna tepelná kupola, ktorá dvíha teploty k extrémne vysokým teplotám okolo +35 °C, a veľmi podobná situácia je aj v USA.

Cez víkend sa v Severnej Amerike vyvinul priam učebnicový vzorec Omega blokácie. Teploty budú na stredozápade USA stúpať až k +32 °C, čo sú teploty o 10 až 15 °C vyššie, ako je dlhodobý normál. 

Mnoho rekordov bude zrejme prekonaných

Na Stredozápade a v okolí Veľkých jazier nebolo takto teplo v októbri už celé desaťročia. Denné maximá, ktoré sú staré aj viac ako 100 rokov, budú tento týždeň ohrozené a je veľmi pravdepodobné, že bude zlomených veľa teplotných rekordov v tejto oblasti. 

Predpokladá sa, že horúčavy vyvrcholia na hornom Stredozápade, v okolí Veľkých jazier a južnom Ontáriu v stredu. Najvyššie teplotné anomálie sa predpovedajú v Minnesote, Iowane, Illinois, Wisconsine a Michigane.

Začiatkom týždňa bude extrémne teplo nielen vo veľkej časti stredozápadu USA, ale aj v Ontáriu a Quebecu v Kanade. Extrémne teplo zažije napríklad aj Montreal. 

Čo je to Omega blokácia?

Za týmto extrémnym teplom stojí pomerne vzácna tzv. Omega blokácia, čo je vlastne tepelná kupola uzavretá po bokoch tlakovými nížami. Rozsiahla tepelná kupola zastabilizuje počasie na niekoľko dlhých dní, niekedy aj týždňov. 

Tento termín používame vtedy, keď sa vyvinú extrémne vysoké teploty. Vlna horúčav spojená s tepelnou kupolou vytvára stabilné počasie a často suchú vzduchovú hmotu s minimálnymi možnosťami zrážok alebo dokonca oblačnosti. 

Na obidvoch okrajoch tejto kupoly sa však nachádza tlaková níž, čo predstavuje typický vzorec počasia − tzv. Omega blokáciu. Táto mapa ukazuje ukážkový príklad Omegy. 

Zdroj: ECMWF/Severe Weather Europe
Zdroj: ECMWF/Severe Weather Europe 
 
Meteorológovia však avizujú ďalší zaujímavý priebeh, a to že po rekordne vysokých teplotách na začiatku októbra by mohol začať prúdiť z Kanady do USA prvý arktický studený vzduch, ktorý by priniesol následné veľké ochladenie. Tento scenár sa bude ešte potvrdzovať v priebehu tohto týždňa. 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd